Pas koje rase će biti najbolji prijatelj vašem detetu?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pas koje rase će biti najbolji prijatelj vašem detetu?

  Detinjstvo uz psa, mačku ili neku drugu životinju deci zauvek ostaje urezano u sećanju, a istraživanja pokazuju da se deca koja imaju kućnog ljubimca brže razvijaju, lakše socijalizuju i uče odgovornosti od malih nogu.
   
  Najviše dece želi psa, ali stručnjaci savetuju da im ne kupujete životinju dok nisu u stanju da samostalno o njoj brinu. Najveći problem za roditelje je mali životni prostor, kao i dilema koja rasa je najbolja i “najbezbednija” za dete. Da li kupiti malog ili velikog, rasnog psa ili mešanca, pitanja su koja muče najveći broj roditelja.
   
  Stručnjaci tvrde da detetu ne treba kupovati psa čim prvi put izjavi da ga želi, naročito ukoliko ga do tada niste imali, kao ni dok ne saznate da li je dete alergično na životinjsku dlaku. U takvim slučajevima bolje je da prvi kućni ljubimac bude neka sitnija i manje zahtevna životinja, da sa kupovinom psa sačekate dok dete malo ne poraste. Deca često menjaju želje, pa nepromišljena kupovina psa može samo da vam stvori probleme. Pre nego što definitivno odlučite da uzmete kucu, ne bi bilo loše da dete vodite kod prijatelja koji već imaju psa, kao i da posmatrate kako se vaše dete ponaša u kontaktu sa životinjama. Prema preporukama veterinara deci do pet godina najviše odgovaraju rase labrador, zlatni retriver, njufaundlend, bokser, pudla, bigl, irski seter…
   
  Ove vrste su odane, strpljive sa decom i spremne da izdrže sve njihove nestašluke – “jahanje”, “čupanje” za rep i razna druga dečija “maltretiranja”. Čivave, pekinezeri, čau-čau i dalmatinci nisu dobar izbor za malo dete, kažu stručnjaci, jer ne reaguju dobro na ponekad nekontrolisano ponašanje mališana. Za decu koja su sklona alergijama pogodne rase su jorkširski terijer, puli, maltezer ili šnaucer.
   
  Ukoliko imate manji stambeni prostor i pas treba da bude mali, jer velike rase “traže” dvorište i prostor za trčanje i igru. Veterinari tvrde da su zablude da su veliki psi, rotvajler, doberman ili doga opasne za decu. Naprotiv, oni su zaštitnički nastrojeni i vrlo vezani za svoje male vlasnike.
   
  Ipak, pre nego što odlučite da detetu poklonite kućnog ljubimca dobro se informišite o vrsti, o načinu ishrane i nege. Veoma je bitno da dete preuzme na sebe obavezu hranjenja i šetnje, jer ukoliko dozvolite da se sa njim poigra nekoliko dana, a kada mu dosadi vama prepusti brigu o psu, ništa dobro niste uradili za njegov razvoj i vaspitanje.
   
  Pas, mačka ili drugi ljubimac nisu igračke i veoma je važno da životinju čuvate i hranite u skladu sa preporukama stručnjaka. Kućni ljubimac mora da bude zdrav jer je u stalnom kontaktu sa detetom. Psi i mačke prenose mnoge bolesti, pa je važno životinju redovno vakcinisati i održavati higijenu. Stručnjaci procenjuju da postoji više od 40 bolesti koje se sa psa ili mačke mogu preneti na čoveka. Takođe, ne savetuju da imate u kući zajedno bebu i mačku, jer u mačijem izmetu mogu da postoje bakterije koje mogu da ugroze dečije zdravlje.
  Ukoliko mališan insistira da dobije kućnog ljubimca umesto psa ponudite mu ribice, papagaja, hrčka ili morsko prase, jer će se i sa njima prilično lepo zabavljati, učiti odgovornosti i graditi odnos prema životinjama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE