Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Orhan Pamuk otvara svoj muzej

    Dobitnik Nobelove nagrede za literaturu Orhan Pamuk konačno otvara svoj muzej koji je pripremao godinama i koji je inspirisan njegovim poslednjim romanom „Muzej nevinosti“.
     
    Istoimeni muzej, koji se otvara krajem meseca, biće smešten u starom delu Istanbula u kome se odvija radnja Orhanovog prvog romana o ljubavi između lepe Fusun i bogatog Kemala. Biće to istovremeno vizuelno kazivanje o životu grada na Bosforu u drugoj polovini 20. veka u kome će biti izložene razne kućne sitnice,odevni predmeti, bioskopske karte, plakati za filmove koji su se tada prikazivali, rukopis romana…U pripremi ovog projekta pomagala su mu trojica arhitekata. 

    Pamuk je inače poznat kao veliki ljubitelj muzeja koje redovno obilazi svuda po svetu. „Nikada neću zaboraviti Luvr, Prado, Britanski muzej… Ali ja sam protiv toga da ti veliki državni trezori budu model za muzeje budućnosti“, objašnjava on svoju ideju na čijoj realizaciji je radio godinama. 

    „Novac koji se troši u velike, monumentalne državne muzeje treba umesto toga da se troši u male muzeje koji govore o pojedincima. Treba podsticati i pomagati ljude da pretvaraju svoje male kuće u muzeje“, kaže nobelovac u saopštenju za štampu u kome je najavio otvaranje „Muzeja nevinosti“ krajem meseca. 

    Lokalni mediji otkrivaju da će Pamukov „Muzej nevinosti“ primiti prve posetioce 28. aprila.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE