Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moguće pojeftinjenje šećera za 22 odsto

    Svetske cene šećera bi u narednih šest meseci mogle da opadnu za 22 odsto kao posledica rasta proizvodnje u Indiji i Brazilu, prognozira „Commonwealt Bank of Australia“.

    Šećer bi u drugom ovogodišnjem tromesečju mogao da pojeftini na njujorškoj berzi ICE Futures na 0,207 dolara za funtu (0,4536 kg), pri čemu će se u trećem kvartalu cena terminskih isporuka, koja je na zatvaranju poslovanja u sredu iznosila 0,2234 za funtu, prema prognozama spustiti na 0,175 dolara za funtu.

    Šećer je u martu pojeftinio za 14 procenata, nastavljajući silazni trend koji se ustalio od februara prošle godine, kada je cena dostigla maksimalni nivo u poslednjih 30 godina, objavljeno je na veb sajtu „Finmarket“.

    Američko ministarstvo za poljoprivredu prognozira da će 2012. godine svetska proizvodnja šećera da se poveća za 2,1 odsto na 168,2 miliona tona, s tim što će i potrošnja porasti za 2,1 procenta na 160 miliona tona.

    Prema prognozama, rod šećerne trske u Brazilu ove poljoprivredne godine, koja je počela 1. marta, može da se poveća za 5,4 procenata na 602,2 miliona tona, saopštila je vlada te zemlje prošle nedelje. Proizvodnja šećera u Indiji već drugu godinu zaredom je veća od domaće potražnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE