Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milion evra za razvoj Peštera

    Sredstvima Vlade Srbije, Češke agencije za razvoj, USAID-a i programa „Progres“, koji u jugozapadnoj Srbiji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, u Sjenici će se graditi Centar za razvoj Peštera, vredan više od milion evra.
     
    Kako ističe Samir Kačapor, direktor Regionalne agencije za razvoj Sandžaka (SEDA), Centar će imati svoju mehanizaciju, laboratoriju i sve što je potrebno za bolji plasman proizvoda sa visoravni: i u zemlji, i u inostranstvu.

    S obzirom na to da Pešter ima izvanredne preduslove za proizvodnju zdrave hrane, koja se i sada proizvodi u znatnim količinama, ali se teško prodaje, SEDA će se – kako je najavljeno – potruditi da marketinški pomogne domaćinima, da standardizuje pešterske proizvode i da is, upakovane po evropskim standardima, iznese ih na tržište.

    – Centar za razvoj Peštera jedan je od najznačajnijih projekata na ovom području, poznatom po stočarstvu i proizvodnji zdrave hrane – kaže Muriz Turković, predsednik opštine Sjenica. – Potrebno je da naš glavni brend, čuveni sjenički sir, bude ujednačenog kvaliteta, pakovanja i oblika, kako bi bio prepoznatljiv na svim tržištima.

    I, zaista, na Pešteru se godišnje proizvedu stotine tona ovog izvanrednog gurmanluka koji, međutim, još nije dobio sve potrebne sertifikate, proizvodi ga svako na svoj način, pa se pod ovim nazivom često protura i sir lošijeg kvaliteta, koji ruši imidž znamenitog proizvoda iz netaknute prirode. Stoga, iako bi mogao da bude značajan izvozni adut, pešterskog sira nama u evropskim trgovinama, ali pronalazi put do domova hiljada Pešteraca u Nemačkoj, Austriji, Belgiji i drugim razvijenijim državama, gde ovaj proizvod stiže neorganizovano i u manjim količinama. Slično je, nažalost, i sa pešterskom pršutom, jagnjetom, pastrmkom…

    Izvozni kvalitet 
     
    Bilo je i pokušaja da se ospori kvalitet sjeničkog sira, zbog činjenice da se proizvodi od tek pomuženog mleka, koje se ne prokuvava, pa i ne prolazi takozvanu termičku obradu. Vekovi su, međutim, potvrdili, a to potvrđuju i pešterski tehnolozi, da je sjenički sir izuzetnog kvaliteta, da je zdrav i da nema bilo kakvih smetnji da bude brendiran i da konačno krene u Evropu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE