Proslavili dan vodeničara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Proslavili dan vodeničara

  Etno-selo Bistrica, u nedelju, na Mali Uskrs, dočekalo je oko 2.000 gostiju iz mnogih krajeva Srbije, pristiglih na privredno-turističku manifestaciju „Dani vodeničara i pomeljara“.


  Narodna svetkovina u kompleksu koji je za spomenik kulture proglašen još 1986. godine – u blizini deset vodenica za koje se smatra da potiču iz 16. veka, iz vremena vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog – otpočela je blagoslovom oca Nenada Simonovića i dobrodošlicom koju je namernicima poželeo narodni pojac i zdravičar Milija Radivojević…

  – Zaklinjem se svojom čašću i obrazom, da ćemo pošteno mleti brašno i nećemo zakidati na ušuru. Poštovaćemo pravo prvenstva u meljavi i visok kvalitet brašna sa Bistričke reke. Tako nam Bog pomogao i svi sveci, u dvanaest meseci – glasila je zakletva koju je, u ime 50 vodeničara ovog kraja, položio Radoslav Spasojević, a onda su u dvočasovnom kulturno-umetničkom programu nastupili Bistrički trubači, violinista Slobodan Stančić Purika, brojni folklorci, gitarista Radiša Rajković, vokalni solisti Boris Stanojević iz Negotina i Ana Grujić iz Kamenova, u pratnji orkestra opštinskog Kulturno-prosvetnog centra, pod upravom Mikice Lukića.

  Posle nadmetanja u nekoliko kategorija, po odluci žirija kojim je predsedavala etnolog Danica Đokić, za najboljeg vodeničara-pomeljara proglašen je Živorad Tomašević, najbrži u krunjenju kukuruza bio je Dobrica Životić, a Miljana Stajić ponela je titulu najlepše pomeljarke.

  „Dani vodeničara i pomeljara“ bili su prilika da Bistrica predstavi i zdravu hranu svog podneblja…

  – U pripremama je učestvovalo čitavo selo, jer smo svi imali isti, zajednički cilj, da svoj zavičaj predstavimo u najlepšem svetlu – kažu čelni ljudi Bistrice, Živorad Marković i Milijanko Stevanović, kojima su pomagali i seoski učitelji, Suzana Todorović i Saša Milenković.

  Osim gostiju, pozitivne ocene o manifestaciji izneo je i predsednik opštine Petrovac, Radiša Dragojević, koji se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna, kao i ostale u ovoj opštini: Sabor pčelara u Kamenovu, Bačijada u Stamnici i Žumarijada u Kladurovu.
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE