Završeno projektovanje centralnog gradskog trga u Kragujevcu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Završeno projektovanje centralnog gradskog trga u Kragujevcu

  Direkcija za urbanizam završila je projektovanje centralnog gradskog trga zvanog “Prodor”, a prema projektu, ispod tog prostora, na kom će dominirati spomenik Milošu Obrenoviću, gradiće se garaža sa više od 400 parking mesta. Ceo posao koštaće oko pet miliona evra.
   
  Po rečima Nebojše Vasiljevića, člana Gradskog veća zaduženog za investicije, reč je o izgradnji najvećeg trga južno od Beograda, a radovi će početi u najkraćem mogućem roku. Ova promenada biće povezana pešačkom zonom (ispred hotela “Kragujevac”), i dva skvera – kod zgrada suda i pošte.
   
  Garaža će imati dva centralna ulaza – kod “Labudovog” kioska brze hrane i između zgrada “Bezistan” i “Zlatna ruža” – do trga. Projektovano je i sedam izlaza. Spomenik knjazu Milošu (na konju), biće okrenut ka spomeniku Radomiru Putniku, koji se nalazi ispred zgrade suda.
   
  Spomenik utemeljivaču moderne srpske države je projektovan u monumentalnim dimenzijama. Biće visok oko 10 metara, a gradiće se u rasponu 6,5 puta 4,5 metara. Predviđeno je da se oko spomenika izgradi kružna fontana i oko nje pojas zelenila. U planu je i da se u neposrednoj blizini spomenika postave i mnogobrojne vodene zavese.
   
  – Projektovanje trga je završeno u rekordnom roku, a ozbiljnost inostranih investitora za učešće u ovom projektu ukazuje da će i građevinski radovi biti završeni kako je predviđeno – kaže Nebojša Vasiljević. – Centar grada dobiće sasvim novi izgled i obrise evropskih metropola. Koncipiran je tako da pokaže najlepše što imamo u gradu, ali i da izgradimo novo – prema najboljim standardima. Garaža će biti najveći objekat ove vrste južno od Beograda. Zauzimaće prostor od 1,5 hektara – od Robne kuće “Beograd” do hotela “Kragujevac”.

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE