Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Pronađeno 3.000 statua Bude

    Oko 3.000 figura u obliku Bude pronađeno je u kineskoj pokrajini Handan. Statue su najveće otkriće ove vrste još od 1949. godine i kako smatraju naučnici stare su oko 1.500 godina.

    Statue Bude, koje su većinom izrađene od belog mermera i krečnjaka, uglavnom su veoma oštećene, a prema rečima eksperata mogle bi da datiraju još iz vremena kada je dinastija Vei vladala na istoku, a Ći (Qi) na severu (od 534. do 577. godine nove ere).
     
    Neki naučnici smatraju da statue, koje su iskopane u Jeu – drevnoj prestonici istočne dinastije Vei i severne Ći, možda su sakupljene na gomilu i zakopane nakon pada dinastije Ći od strane drugih vladara koji su pokušali da „očiste“ zemlju od budizma.

    Postoji mogućnost da su statue sakrili i sami vernici kako bi ih sačuvali. „Na nekim drugim mestima su pronađeni natpisi koji ukazuju na to da stare skulpture nisu bile samo bačene u jamu, već da su ‘sahranjene’ sa poštovanjem“, objasnila je direktorka Centra za umetnost istočne Azije na Univerzitetu u Čikagu Ketrin Ciang.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE