Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Analiza krvi otkriva depresiju

    Jednostavnom analizom krvi mogu se otkriti određeni markeri depresije, pokazali su rezultati nedavnog istraživanja.
     
    Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Translational Psychiatry, pokazala je da bi test mogao da bude jako pouzdan, preneli su francuski elektronski mediji.
     
    Naučnici su došli do tog rezultata obavivši ispitivanje na grupi mladih, među kojima je jedna polovina bila sa dijagnostikovanom depresijom, a drugu su činili zdravi ispitanici.
     
    Analizom uzoraka krvi, identifikovano je 11 markera koji su predstavljali razliku između bolesnih i zdravih adolescenata.
     
    Novi test bi takođe trebalo da identifikuje i podtipove depresije: recimo, pacijente koji pate od „čiste“ depresije i one koji pate od depresije u kombinaciji sa anksioznošću.
     
    Vodeći istraživač Eva Redei, profesor psihijatrije i bihevioralnih nauka na Medicinskom fakultetu Fajnberg pri Univerzitetu Nortvestern u SAD, kaže da se sada „depresija leči tupim instrumentom“.
    Depresija.jpg
     
    „Depresija, naročito kod tinejdžera i dalje je neka vrsta društvene stigme, što može da ima fatalne posledice za mlade. Kada budemo objektivno mogli da je dijagnostikujemo, kao što je slučaj sa visokim pritiskom ili dijabetesom, ta stigma će nestati“, rekla je Redei.
     
    Tinejdžeri koji ne leče hroničnu depresiju imaju više šansi da u kasnijem uzrastu budu skloni nekoj od bolesti zavisnosti, društvenoj neprilagođenosti, fizičkom poremećaju, čak i samoubistvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE