Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Muškarci će uskoro živeti duže od žena?

    U vreme kada današnji 12-godišnji dečaci navrše tridesetu godinu, lako se može očekivati kako će im se životni vek povećati do 87 godina pa će tako živeti jednako dugo kao i devojčice s kojima sada dele školske klupe. A dečaci i muškarci u Engleskoj i Velsu uskoro bi mogli i nadživeti svoje vršnjakinje, poručuje Kancelarije za nacionalnu statistiku, a prenosi Daily Mail.
     


     
    Tradicionalno, muškarci su slabiji pol kada je pitanju dužina životnoga veka pa se pokazalo kako žene češće imaju spontane pobačaje ako nose muško dete, a osim toga odrasli muškarci skloniji s ranijoj smrti u poređenju sa ženama. U viktorijansko doba taj jaz nije bio toliko velik, ali neprestani rast broja muškaraca pušača do 1970. doveo je do podatka kako muškarci prosečno žive šest godina kraće od žena, što je predstavljalo upravo najveći jaz počevši od 1841., odnosno otkako se podaci o dužini životnoga veka prate.
     
    Iako je ta razlika do danas smanjena, prema rečima stručnjaka i kod drugih životinjskih vrsta uočava se sličan obrazac pa se smatra kako je muškarcima genetski predodređen kraći životni vek.
     
    Ali profesorka Lesli Mejhju, statističarka na Siti univerziteta u Londonu, smatra kako je došlo vreme velikih promena i kako sve manji broj muškaraca praktikuje ‘mačo’ način života pa se sve češće okreće zdravom načinu života, kojem su do sada bile sklonije žene. Sve manji broj muškaraca puši pa se tako i stopa obolelih od raka pluća i srčanih udara smanjila.
     
    Profesorka je za Sunday Times izjavila: ‘Došlo je do velikog pada broja muškaraca koji rade u teškoj industriji, osim toga sve manji broj muškaraca puši, a bolesti srca se danas uspešnije leče, što više utiče na muškarce nego na žene.’
     
    Istraživanje profesorke Mejhju, razlikuje se od službene prognoze. Tako profesorka tvrdi kako će dečaci rođeni 2000. godine, kada navrše trideset godina, moći očekivati jednako dug životni vek kao i žene.
     
    Ali Kancelarija za nacionalnu statistiku procenjuje da će taj razmak i dalje iznositi tri i po godine insistirajući kako mnogi faktori moraju biti uzeti u obzir prilikom donošenja dugoročne projekcije. Kalkulaciju profesorke Mejhju moguće je primeniti kod muškaraca tek kada navrše tridesetu godinu, jer muške bebe još uvek su osjetljivije od ženskih beba, a osim toga, kako pokazuju statistike, mladi muškarci su još uvek pod većim rizikom kada se radi o sportskim i saobraćajnim nesrećama.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE