Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Birokratija u Srbiji usporava biznis

    Prošlu godinu smo završili kao rekorder regiona. Ova, međutim, nije počela tako slavno. Srbija je prvi mesec izborne godine ispratila sa većim odlivom novca iz zemlje nego što je pristiglo stranih investicija. Ako se privrednici pitaju, makar oni koji već posluju ovde, konačni bilans mogao bi da bude bolji, ako smanjimo birokratiju i ubrzamo procedure.
     
    Pri vrhu liste sugestija čelnika vodećih kompanija u Srbiji su i lakša komunikacija sa institucijama i mogućnost da se stvari, makar one koje direktno utiču na njihovo poslovanje – predvide. Iz ugla Kirila Kravčenka, generalnog direktora NIS-a, administracija nije uvek na nivou. Rešenja, međutim, idu u dobrom smeru. Ima problema u komunikaciji – istakao je Kravčenko, na nedavnom forumu Srpske asocijacije menadžera. 
     
    – Neke stvari je lakše rešite na visokom nego na srednjem i niskom novou. Oni kasne sa realizacijom. Treba popraviti rad birokratije, posebno srednjeg i niskog novoa. Teško je prikupiti sve papire za izgradnju zgrade ili početak investicije. Trebalo bi da su neke stvari predvidive, na primer, poreski sistem. Mi ne znamo kako će se kretati akcize u narednom periodu. 

    Trebalo bi ih odrediti za svaku godinu. To bi olakšalo poslovanje. Predložio bih bolju komunikaciju države sa investitorima. Možda formiranje nekog savetodavnog tela.
     
    Planirajući svoj dolazak u Srbiju, švedska “Ikea” se “saplela” o katastar. Zato je po mišljenju Dragana Skaluševića, izvršnog direktora ove kompanije, neophodno uvesti pravo i red.

    – Trenutno tražimo zemlju i pokušavamo da napravimo robnu kuću – objašnjava Skalušević. – Prosto je nemoguće da nam tri firme nude istu zemlju, a mi znamo da nijedna od njih nije vlasnik te zemlje. I proces dolaska onda traje dugo. Želimo da ispoštujemo proceduru. Oko 19 mišljenja i procedura koje su potrebne za dobijanje građevinske dozvole nisu problem. Problem su ako mi svaki taj papir čekamo dugo.
     
    Kapital je plašljiv, upozorava Bojan Radun, izvršni direktor “Nektara” i predsednik Srpske asocijacije menadžera. Traži stabilno okruženje.
     
    – Važno je da nema velikih turbulencija – ističe Radun. – “Giljotina” propisa nije dovedena do kraja. To treba što pre završiti, jer bi to moglo da odloži i otera i mnogo domaćih investicija.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE