Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na meti lopova i – plastenici

    Srbija se davi u talasu seoskih i „sitnih“ krađa. Krade se stoka, a leskovačkim povrtarima nestaje rasad paprike i paradajza


    Prema podacima policije na području Kragujevca u prva tri meseca ove godine bilo je 27 takozvanih „sitnih“ krađa, a prošle godine obijeno je stotinak kuća i vikendica iz kojih se nose testere, sitan alat, suvo meso… Koliko su se lopovi osilili govore i podaci da se krade ono što nikada nije. U okolini Leskovca redom se pustoše plastenici sa rasadom povrća i sadnicama voća. Povrtari pokušavaju da se samoorganizuju i sami zaštite imovinu.

    U okolini Kragujevca još se prepričava slučaj od pre desetak godina, kad su lopovi iz štale ukrali kravu. Da bi prikrili tragove, doneli su gumene čizme u koje su je obuli. Domaćin i policija su pratili tragove čizama od štale, pa preko susedne livade… Krava nikada nije nađena, niti oni koji su je odveli. Pre nekoliko godina u selima kod Aranđelovca pustošeni su obori sa ovcama. Udruženje odgajivača podnelo je više prijava protiv NN lica, ukazujući da se jagnjad i ovce sistematski kradu, jer su imali dojave da se stoka prodaje po pečenjarama i kafanama širom Šumadije. Međutim, lopovi nisu uhapšeni.

    Goran Radojević, zamenik komnandira policijske ispostave u Kragujevcu, kaže da se u ovom kraju sada retko dešavaju krađe stoke, što pripisuje „dobrom operativnom radu na terenu“. Krivično delo sitne krađe, pojašnjavaju stručnjaci, rastegljiv je pojam, jer se ponekad i zbog najsitnije vodi dugotrajan sudski proces, sa mnogo težim kvalifikacijama krivičnog dela.

    U Kragujevcu je krajem prošle godine okončan postupak za krađu poklopca sa kazana za pečenje rakije. Kazani su, pored oluka i kablova, najčešće na meti lopova svuda u Srbiji. Poklopac je kao staro gvožđe prodat za oko 16.000 dinara, ali je bez poklopca kazan vredan oko 1.000 evra, postao neupotrebljiv. Odnet je iz kuće Tomislava Nikolića, lidera naprednjaka u selu Bajčetina. Mladić je odgovarao za tešku krađu, ali je imao sreće jer se Nikolić nije pridružio krivičnom gonjenju, dajući mu šansu da se otrgne od kriminala. Sud mu je izrekao posebnu meru – izvinjenje oštećenom.

    U leskovačkom kraju, krađe nikako nisu sitne, a lopovi i ovde izmiču pravdi. Ivici Stojanoviću iz Prilepca iz plastenika pored Južne Morave nestalo je 600 strukova paradajza, Radetu Stankoviću iz Stajkovca oprema za plastenik vredna 4.000 evra, a Božidaru Vučkoviću iz Grdelice, lopovi su odneli 720 sadnica trešanja i 120 sadnica aronije.

    Stanković koji ima jedan od najmodernijih plastenika u ovom kraju, svakodnevno strepi za mukom stečenu imovinu.

    – Svake godine sve je gore, a niko ništa ne preduzima. Povrtari planiraju da se samoorganizuju. Opremu za plastenik uvezao sam iz Francuske, a ukradena je samo dan nakon što sam je postavio. Roba je bila još pod carinskim nadzorom, pa sam još lako mogao ja da odgovoram. Policija je napravila uviđaj, navodno su i pronašli lopove, ali nisu imali dovoljno dokaza da ih dalje procesuiraju – priča Rade. – To što nam u sred bela dana dok smo na njivama iz dvorišta kradu motorne testere, motokultivatore ili brusilice, nekako prebolimo. Ali, nemam reči da opišem kako se osećam kada mi unište plastenik.

    Ivici Stojanoviću odneli su 600 strukova paradajza.

    – Toliko su bezočni da nisu hteli da uđu tamo gde je otvor, nego su po sredini posekli najlon. Naišao sam na tragove, bilo je najmanje troje, dva muškarca i žena koji su se kolima parkirali pored plastenika – kaže Ivica. Krađu je prijavio policiji, ali ne veruje da će vinovnici ikada biti pronađeni niti da će mu šteta biti nadoknađena.

    Odneli sadnice trešanja 
     
    – Odneli su mi sa dve parcela 720 sadnica trešanja. Više od hektara su mi uništili. Reč je o sertifikovanim sadnicama koje koštaju dva evra, plus troškovi sadnje i zaštite. Ne mogu da opišem kako se osećam. Što je još gore, moram opet da sadim trešnje, a one će zaostajati sa postojećim, što će biti loše za obradu i rod. Gubim celu godinu – procenjuje Božidar Vučković, voćar iz Grdelice koje su ukrali i 120 sadnica aronije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE