Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Masovno prijavljivanje ratara za avans

    Za dobijanje avansa namenjenog prolećnoj setvi do sada se prijavilo više od 120.000 poljoprivrednika, izjavio je u Beogradu pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.


    „Do sada je avansom ukupno pokriveno oko 900.000 hektara, a u novcu ‘upisano’ 1,6 milijarde dinara, što znači da smo prešli polovinu planiranih sredstava od tri milijarde dinara“, ukazao je pomoćnik ministra Milovanović za Tanjug.

    Milovanović je naglasio i da se juče, iako je u toku vikend, za tu vrstu državne subvencije prijavilo čak 20.000 poljoprivrednika.

    „Poređenja radi, prošle godine je ukupno 82.000 poljoprivrednika dobilo subvencije za oko milion hektara“, rekao je Milovanović.

    Milovanović je ukazao da će ove godine 250.000 poljoprivrednika dobiti podršku države kroz gorivo, đubrivo i novčane podsticaje, čime će biti obuhvaćena površina od 1,5 miliona ha.

    Pomoćnik ministra je precizirao da to znači da će broj poljoprivrednika koji će biti u sistemu subvencija biti tri puta veći nego lane, a gledano po površini, to povećanje iznosi 50 odsto.

    Isplata avansa za prolećnu setvu u ukupnom iznosu od tri milijarde dinara počela je 20. aprila.

    Rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje tog podsticaja je 10. maj.

    Na osnovu uredbi o podsticanju proizvodnje duvana u listu, žitarica i krompira i industrijskog bilja, poljoprivrednici imaju pravo na avans za duvan u listu i za industrijsko bilje (soju, suncokret, uljanu repicu i šećernu repu) u iznosu od 4.000 dinara po ha.

    Avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, odnosno za krompir pre isporuke 2.000 dinara po ha.
     
    Uplata za dan


    Ministar poljoprivrede Dušan Petrović pozvao je poljoprivrednike koji se još nisu prijavili za avansnu isplatu subvencija za prolećnu setvu da to učine što pre. On je naglasio da će ovaj novac na računima poljoprivrednika biti dan do dva nakon prijave.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE