Ogledne plantaže za proizvodnju biomase kod Lazarevca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ogledne plantaže za proizvodnju biomase kod Lazarevca

  Javno preduzeće Srbijašume organizovalo je Dan sadnje ogledne plantaže za proizvodnju biomase na površinskim kopovima kod Lazarevca, saopšteno je u petak iz tog preduzeća.

  Akcija je organizovana u saradnji sa EPS, RB Kolubara i Institutom za šumarstvo Beograd. Otvaranju radova na sadnji energetskog zasada na lokaciji ogledne plantaže u Junkovcu prisustvovali su i predstavnici In2Wood projekta iz Nemačke, kao i predstavnici austrijske kompanije LIECO, koja je donirala 5.000 sadnica za podizanje ovog zasada.

  Prethodna iskustva u proizvodnji biomase na ovakvim zemljištima ne postoje, zbog čega je u okviru In2Wood projekta pokrenuta inicijativa da se na dve lokacije u Srbiji i Nemačkoj izvrši praktična provera mogućnosti za ovu vrstu proizvodnje.

  Srbijašume se intenzivno povezuju sa sektorom energetike i drugim srodnim preduzećima iz okruženja, iz takve saradnje je proistekao i ovaj projekat. Naša želja je da projekti koji podstiču nova pošumljavanja budu sve brojniji i JP Srbijašume će uvek, u skladu sa svojim mogućnostima, podržavati njihovu realizaciju”, istakao je Aleksandar Vasiljević, direktor Sektora za razvoj i međunarodnju saradnju u JP Srbijašume.

  On je najavio da će narednih godina saradnja Srbijašume i EPS-a biti intenzivirana jer na kopovima ima dosta prostora koji može na ovaj način da se iskoristi, da doprinese boljoj životnoj sredini i većoj proizvodnji novog energenta koji je sve više zastupljen u Evropi. Radi se o sadnicama koje su brzorastuće i već za 2 d 6 godina možemo očekivati njihovu seču” naglasio je Vasiljević.

  Za razliku od većine razvijenih zemalja, u Srbiji se primena drvne biomase za proizvodnju novih oblika drvnih goriva još uvek nalazi na samom početku, a nedostatak iskustva je samo jedan od činioca koji utiču na spor razvoj ove delatnosti.

  Cilj ogleda, koji je realizovan u saradnji sa većim broja eminentnih domaćih i stranih institucija, predstavlja proveru mogućnosti proizvodnje biomase za energetske potrebe na zemljištu koje se nalazi u procesu rekultivacije, objašnjeno je.
  Drvo kao najstariji oblik energije, koji se koristi već hiljadama godina, danas ponovo dobija zasluženu pažnju. Međutim, obim seča šuma je ograničen a nezadovoljavajuće stanje šuma u Srbiji ne može da zadovolji sve potrebe.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE