Završtak modernizacije HE "Bajina Bašta" do avgusta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Završtak modernizacije HE “Bajina Bašta” do avgusta

  Revitalizacija trećeg agregata hidrocentrale Bajina Bašta obavlja se po planu i biće završena do avgusta, izjavio je savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić, posle obilaska te hidrocentrale.

  On je napomenuo da su već rekonstruisana dva agregata u toj hidroelektrani, koji sad rade punim kapacitetom.

  “Reč je o povećanju kapaciteta ova dva agregata od 25 megavata instalisane snage, koji praktično otplaćuju celu investiciju, a kada se završi revitalizacija sva četiri agregata, investicija u kapitalni remont biće isplaćena na osnovu povećanja proizvodnje struje”, rekao je Škundrić i naglasio da će ta modernizacija omogućiti produžetak životnog veka HE “Bajina Bašta” za sledećih 30 do 40 godina.

  Škundrić koji je sa potpredsednicom Vlade Srbije Vericom Kalanović u Bajinoj Bašti, prisustvovao predstavljanju projekta podizanja sistema prenosne mreže na 400 kV u zapadnoj Srbiji, istakao je značaj tog velikog posla zbog energetske sigurnosti zemlje.

  Osim podizanja prenosnih kapaciteta elektromreže na 400 kilovolti u zapadnoj Srbiji posebno su važni i radovi na trafo stanici Bajina Bašta za energetski aranžman koji Srbija ima u okviru strateške saradnje sa Italijom, naglasio je Škundrić.

  Interkonekcija sa Italijom i drugim zemljama, kako je istakao, treba da omoguće nesmetan prenos struje proizvedene u Srbiji za evropsko i italijansko tržište, što će omogućiti daleko veći izvoz elektricne energije iz Srbije za pet, do šest godina.

  Taj izvoz bi mogao biti deset puta veći u odnosu na izvoz struje, koji smo imali u protekle tri, četiri godine, naveo je Škundrić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE