Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Remont petog reaktora nuklearne centrale „Kozloduj“

    Peti reaktor jedine bugarske nuklearne centrale “Kozloduj“ zaustvio je juče rad zbog planskog remontovanja koji će trajati do kraja maja, dok šesti reaktor radi punim kapacitetom, saopšteno je iz Pres centra nuklearke.
     
    Nukleraka “Kozloduj“, koja se nalazi na severu Bugarske, sastoji se od šest reaktora, pri čemu su četiri jačine od po 440 megavata zatvorena iz bezbednosnih razloga neoposredno pre ulaska zemlje u EU. U funkciji su peti i šesti reaktor jačine od po 1.000 megavati, ruske proizvodnje za koje komisija smatra da su bezbedni iako rade skoro 30 godina.

    U međuvremenu je od ruske kompanije “Rosenergoatom“ i francuske EDF zatraženo da izvrše bezbedonosnu kontrolu petog i šestog rektora te da im produže radni vek za još 20 godina. Rok rada postojeća dva reaktora ističe 2017. i 2019. godine.

    Bugarska Vlada prošle sedmice donela je odluku o izgradnji sedmog reaktora jačine 1.000 megavati. U “Kozloduju” će biti instaliran reaktor, koji je ruska kompanija “Atomstrojeksport” proizvela za drugu bugarsku nukleaku “Belene”, od čije je izgradnje Vlada u Sofiji odustala u martu iz finansijskih razloga.

    Nuklarka “Kozloduj” učestvuje 33 odsto u ukupnoj proizvodnji struje u Bugarskoj, a prošle godine proizvela je rekordnih 15,7 milijardi kilovatčasova.

    Bugarska je najveći izvoznik struje u regionu, a sa skoro 10,5 milijardi kilovatčasova podmiruje 40 odsto ukupne potrebe balkanskih zemalja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE