Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvorene dve izložbe u Legatu Čolaković

    Izložbu savremenih austrijskih umetnika pod nazivom „Žudnja za stvarnim“ i izložbu skulptura „Punina praznine“ iz zbirke Muzeja savremene umetnosti u Beogradu otvorene su večeras u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

    Izložbe je otvorio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, ocenivši da politika ima samo jedan posao kada je umetnost u pitanju, da postavi okvir i da se ne meša.

    Izložba skulptura namenski je osmišljena za novi izložbeni prostor galerije Legata Čolaković, koji je prema rečima direktorke Muzeja savremene umetnosti (MSU) Branislave Anđelković, zahvaljujući energiji ministra Markovića, sredstvima Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Skupštine grada, završen na vreme.

    Ministar Marković otvorio je novi dograđeni muzejski prostor i izložbu „Punina praznine“ ocenivši da je kriza i da nema novca, nije se moglo pristupiti obnovi MSU na Ušću ali je urađeno nešto drugo. Napravljen je prostor u kome će se dok kriza ne prođe izlagati dela iz zbirke MSU koja je Srbija otkupljivala kao što je to uradila i Austrija, zemlja iz koje je stigla druga izložba 22 mlada umetnika koji postavljaju pitanje stvarnog, „žude“ za stvarnim, preispituju odnos politike i umetnosti, kazao je Marković.

    Otvaranjem dve izložbe srpskih i austrijskih umetnika ministar je najavio godišnju konferenciju Saveta ministara kulture Jugistočne Evrope koja sutra počinje u Beogradu. 
     
    Otvaranju izložbe nije prisustvovala ranije najavljena ministarka prosvete, umetnosti i kulture Austrije dr Klaudija Šmid, u njeno ime o izložbi je govorio državni sekretar ovog ministarstva Hubert Hanspeter koji će sutra prisustvovati ministarskoj konferenciji. Hubert je rekao da njegova zemlja dugo nije prikazala ovako veliku izložbu, da je izložen mali deo nacionalne zbirke savremene austrijske umetnosti koja se sastoji od oko 30.000 radova koje je država otkupljivala od 1945. godine sa namerom da podrži mlade umetnike.

    „Nama je jako važno da prikažemo svoju umetnost, u Evropi se danas uspostavljaju novi kulturni i politički odnosi i to u dijalogu ravnopravnih partnera, ovakve izložbe doprinose razumevanju naših naroda“, kazao je Hubert.

    Prema njegovim rečima, izložba 22 mlada austrijska umetnika ali i onih već renomiranih, ima premijeru u Beogradu, potom putuje u Latinsku Ameriku, Meksiko, Kubu, gostovaće u Nemačkoj, Hrvatskoj, Turskoj i Rusiji.

    Izložbu su organizovali Federalno ministarstvo prosvete, umetnosti i kulture Austrije i naše mistarstvo kulture, informisanja i informacionog društva. Kustos izložbe Karin Cimer kazala je da su izložena dela mladih austrijskih umetnika koji su na početku karijere, ali i srednje generacije i etabliranih umetnika koji su već našli svoje mesto u istoriji austrijske savremene umetnosti kao što su Jozef Dabernig ili Judit Fergel.

    U Legatu Čolaković izloženi su printovi, instalacije, audio vizuelne instalacije, video radovi, performansi, skulpture. Izloženi su radovi Nilbar Gires, Marije Hanenkamp, Franca Kafera, Leopolda Keslera, Huberta Lobniga, Hansa Cebedina, Iris Andrasek, Katrin Bolt, Rajner Gamsjeger, Zigi Hofer, Ulrike Kenigshofer, Ana Miterer, Bernd Opl. 

    Austrijski savremeni umetnici Mihael Goldgruber, Mihael Hefner, Bele Marks, Margerita Spilutini, Adrijana Cernin, Ester Stoker i posebno David Moizes, oduševili su svojim radovima brojne posetioce izložbe. Moizes je izložio svoju „Mašinu koja proizvodi munje genijalnosti“ , bicikl koji se može slobodno voziti uz napomenu autora da proizvodi struju koja „drma i puca kao grom“.

    Izložba će biti postavljena do 20. maja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE