Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od maja bez saobraćajnih gužvi kod Gostuna

    Duge kolone vozila i tokom minulih uskršnjih praznika gušile su saobraćaj i nervirale vozače na magistrali M-21 u Gostunu, pograničnom mestu uz Lim, od Srbije ka Crnoj Gori. Zastoji zbog rekonstrukcije tunela u međugraničnom pojasu, uz nedovoljnu propusnu moć graničnog punkta Gostun, odavno uzrokuju tu nevolju. Ali neće tako još dugo biti: radovi na ta tri tunela, najavljuju iz preduzeća „Putevi Užice’” koje ih obavlja, biće završeni do 1. maja.
     
    Već više od godinu dana traje detaljna obnova pomenutih tunela, smeštenih na stenovitom prostoru sklonom odronima između graničnih prelaza Gostun, sa srpske, i Dobrakovo, s crnogorske strane. Dugogodišnja muka s njima je što su bili „crna tačka” za dvosmerni saobraćaj, nedovoljne veličine otvora, pa je valjalo zaustaviti se kod mimoilaženja teških teretnih vozila i autobusa. Takođe, nisu imali betonsku oblogu, a stena u kojoj su probijeni vremenom se osula, naročito na ulaznim portalima.
     
    – Da bi rešili te probleme u JP „Putevi Srbije” dali su nam nalog za sanaciju ova tri tunela u koju smo krenuli marta 2011. godine. Taj ugovoreni posao vredan je 88 miliona dinara, projekat je radio CIP. Uspeli smo, uprkos složenosti posla, da obavimo njihovu rekonstrukciju: povećamo profil i rešimo problem prolaska većih vozila, uradimo betonsku oblogu, svod i drugo, a sve bez miniranja, frezovanjem tvrdih krečnjačkih stena. Završni poslovi su u toku, za nekih desetak dana, do 1. maja, sve će biti gotovo – objašnjava Leko Korićanac, tehnički direktor „Puteva Užice”.
     
    Po njegovim rečima, rekonstrukcije tunela bi i ranije bile završene da se posao radio u punom radnom vremenu, a i složenost tehnologije uz specifične geološke uslove učinila je svoje. Već od maja neće biti više prekida saobraćaja na tom delu, jer će kolovoz u tek obnovljenim tunelima biti bezbedan za vožnju.
     
    Podsećamo, dok traju radovi na tunelima ove prometne saobraćajnice ona se povremeno zatvara za prolaz vozila. Pauze su dva puta u toku dana po tri sata (od 9.30 do 12.30, te od 14.30 do 17.30), kao i pet sati tokom noći. Onim vozačima kojima nije do čekanja na raspolaganju je alternativni pravac ka Crnoj Gori od Prijepolja preko prelaza Jabuka ka Pljevljima.
     
    Na magistrali kod Gostuna uskoro treba da krenu i poslovi na rehabilitaciji kolovoza između Brodareva i Gostuna, u dužini od 6,5 kilometara. Time će se završiti višegodišnje modernizovanje čitave magistrale kroz Srbiju ka Crnoj Gori, a ujedno obnoviti i kolovoz kroz tunele u međugraničnom pojasu i napraviti tri „galerije” između njih zarad zaštite od odrona.
     
    – Ima najava da bi „Putevi Srbije” uskoro mogli da nam daju nalog da krenemo u taj posao. To može brzo da se obavi, za dva-tri meseca, i neće biti dosadašnjih prekida saobraćaja: uvek će tokom tih poslova biti slobodna jedna kolovozna traka – napominje tehnički direktor „Puteva Užice”.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE