Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na šta je sve Azerbejdžan spreman zbog Evrovizije?

    Esktremna popularnost Evrosonga u zemljama bivšeg SSSR-a odavno je poznata. No s obzirom na investicijsku histeriju u kojoj se vlasti Azerbajdžana pripremaju kao domaćin ove manifestacije krajem maja, čini se da mnogi u toj zemlji proklinju dan kada je pop duo Ell & Nikki doveo evropski muzički festival na središnji Kavkaz.

    U jednoj od najkorumpiranijih država sveta, gde režim sazdan oko dinastije Alijev zgrće milijarde dok većina tavori na granici materijalne nemaštine, upravo se dovršava hitna gradnja Kristalne palate za 25 hiljada ljudi. Glavni grad Baku navodno prolazi kroz grozničavu modernizaciju. Leili Junus, aktivistkinji koja je zapadnim medjima govorila  da bi do 60 hiljada stanovnika moglo biti izloženo prisilnim deložacijama i kršenjima svojih prava, vlasti su lani buldožerima srušile kuću oko koje se vodio proces, i to bez najave.
     
    Osim režima, priliku za publicitet vide i snage unutar Azerbajdžana koje nastoje da skrenu pažnju Evrope na brutalnu diktaturu i ugroženost prava čoveka u toj dalekoj zemlji na samom rubu kontinenta, za koju mnogi ni ne znaju da malim delom svoje teritorije spada u Evropu.
     
    Evrovizijska u Azerbajdžan dolazi u vreme društvenih nemira i opozicijskih protesta koje su neki povezivali s tzv. Arapskim prolećem. Amnesty International javlja o više slučajeva hapšenja i fizičkog nasilja mad mirnim demonstrantima proteklih meseci. Prošlog vikenda, pod optužbama da su vređali predsednikovu majku, uhapšeni muzičari iz reperskog benda Bulistan.
     
    Prisutna je i hajka na medije. Samo u poslednjih godinu dana nekoliko novinara i urednika, koji su radili na razotkrivanju korupcijskih tokova koji vode do samog državnog vrha, ne samo da je izloženo pretnjama i napadima, nego prorežimski mediji vode svojevrsnu prljavu kapmanju u pokušaju da ih diskredituju objavljujući snimke njihovog privatnog života snimane skrivenom kamerom. Namera takvih metoda je kompromitovati  njihov ugled u vrlo konzervativnom, većinski muslimanskom društvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE