Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak prostate izlečiv bez posledica

    Ultrazvučni zrak visokog napona može da uništi rak prostate bez ozbiljnijih sporednih efekata karakterističnih za ostale terapije, otkrilo je istraživanje sprovedeno u Londonu.


    Ispitivanja su otkrila da je moguće uništiti ćelije tumora bez oštećenja okolnog delikatnog tkiva.

    Uobičajene operacije i radioterapije za rak prostate polovinu muškaraca učine impotentnim a kod petine izazovu inkontinenciju. Propratni efekti su toliko uobičajeni da doktori mnogim pacijentima sa tumorima koji ne rastu brzo savetuju izbegavanje ovih procedura.

    Doktori koji su radili na pomenutom istraživanju u Londonu koristili su eksperimentalnu proceduru nazvanu Fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (High Intensity Focused Ultrasound / HIFU) za uništavanje tumora.

    Nijedan od 41 muškarca na testiranju nije imao inkontinenciju, a samo 10 odsto je imalo impotenciju, objavio je časopis Lancet Oncology.

    „Optimisti smo da će muškarci sa rakom prostate ubrzo moći da budu podvrgnuti ovoj proceduri koja ne zahteva ostanak u bolnici i bezbedno može da se ponovi jednom ili dvaput i, kako su istraživanja pokazala, ima vrlo malo kontraindikacija”, kazao je dr Hašim Ahmed sa Univerzitetske bolnice u Londonu koji je učestvovao u testiranju.

    Doktori su koristili MRI skenere visoke rezolucije da bi mapirali preciznu lokaciju tumora. Potom su HIFU mašinama fokusirali ultrazvučne talase na oblast površine zrna pirinča.

    Zraci bi svojom toplotom spržili ćelije, bez oštećenja okolnog tkiva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE