Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta pojeftinila posle novog straha od dužničke krize

    Sirova nafta se danas na azijskom tržištu ugovara ispod 103 dolara za barel pod pritiskom ponovnog rasplamsavanja strahovanja od dužničke krize u evrozoni, ovoga puta u Španiji, koja bi mogla da podrije tražnju tog energenta.

    Nafta za orijentacionu isporuku u maju je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi jutros bila u padu dva centa i menjala je vlasnika po 102,91 dolar za barel, pošto je sinoć u Njujorku zaključena na 102,93 dolara za barel, 10 centi skuplje nego u prethodnom poslovanju.

    Marka „brent“ za junski termin isporuke na berzi u Londonu bila je 22 centa u padu, na 118,46 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Prinos na španske vladine obveznice je juče znatno povećan usled bojazni tržišta da bi toj članice zone evra mogla da bude neophodna inostrana pomoć za spasavanje kako bi izbegla bankrot zbog nemogućnosti da vraća dugove. Većina analitičara prognozira blagu recesiju u evrozoni u ovoj godini, ali bi ponovno širenje dužničke krize u tom monetarnom bloku moglo da produbi ekonomsko slabljenje.

     Investitori takođe procenjuju uticaj proteklih sastanaka o iranskom nuklearnom pogramu. Pregovori Irana i šest svetskih sila nisu iznedrili bilo kakve konkretne sporazume, ali su pregovarači ukazali da je ton bio bolji nego na prethodnim sastancima, a strane su se dogovorile da se ponovo sastanu 23. maja.

    Zabrinutost da bi vojni napad Izraela i SAD na iranska nuklearna postrojenja mogao da dovede do prekida svetskih isporuka sirove nafte doprinela je velikom jačanju cena „tečnog zlata“ u odnosu na nivo od 75 dolara iz oktobra. Iranska proizvodnja nafte je poslednjih meseci u padu jer su SAD i Evropska unija počele da uvode ekonomske sankcije prema tom drugom po veličini proizvođaču te sirovine u OPEK.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE