Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oko 80 odsto osiguranika izabralo lekara

    Oko 80 odsto osiguranika u Srbiji ima bar jednog izabranog lekara, a oni koji se ne opredele do 1. jula neće moći da overe zdravstvenu knjižicu. Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dosad je u Srbiji potpisano više od šest miliona izjava o izboru lekara.
     
    – Najveći broj građana izabrao je lekara opšte prakse, njih više od 3,6 miliona. Za ginekologa ima oko milion izjava, i isto toliko za pedijatra. Oko 600.000 osiguranika ima svog stomatologa – kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO.
     
    Izbor jednog od lekara, bilo da je ginekolog, doktor opšte prakse, pedijatar ili stomatolog, predviđen je izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravi, koji je stupio na snagu 3. decembra prošle godine.
     
    – Povećeva se broj građana koji su izabrali lekara i time smo zadovoljni. To će posebno biti važno kada počnu obavezni skrining programi za rak grlića materice, dojke i debelog creva. Svakako, mi ćemo biti zadovoljni da više od 85 odsto osiguranika u Srbiji ima izabranog lekara. Sigurno je i da 10 do 15 odsto ne ostvaruje zdravstvenu zaštitu ili su negde van zemlje – kaže Zorica Pavlović, pomoćnik ministra zdravlja.
     
    Prema njenim rečima, pojedini građani su izabrali i dva lekara. Uglavnom je reč o ginekologu i doktoru opšte prakse.
     
    Građanima, međutim, smeta to što često ne mogu da izaberu lekara po želji, već im bude ponuđen onaj doktor sa „manjim“ brojem kartona. Dešava se i da im se dodeli lekar opšte prakse, pa kad dođu sledećeg puta dočeka ih novi doktor, jer je stari otišao na specijalizaciju ili novo radno mesto.
     
    Svakako, onima koji ne budu imali izabranog lekara pomoć će biti pružena samo u hitnim slučajevima.
     
    Zorica Pavlović kaže da osiguranici nemaju nikakvu obavezu dokazivanja da bi im bila overena knjižica.
     
    – Onog momenta kada budu izabrali lekara, to se evidentira u informacionom sistemu i Fond u svakom trenutku to može da proveri – objašava pomoćnik ministra zdravlja. – Na osnovu toga se dobija markica, i građani ne treba da nose nikakve potvrde iz matičnih domova zdravlja u Fond.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE