Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrija do 2015. bez struje iz nuklearki

    Austrija najkasnije do 2015. u svojoj mreži za snabdevanje električnom energijom više neće imati struju iz nuklearnih reaktora, a da bi se taj cilj postigao vlada, energetske kompanije i ekološke organizacije postigli su dogovor kojim treba da se spreči da u budućnosti struja iz nuklearki bude prodavana domaćinstvima i industriji.

    Kada je reč o domaćinstvima snabdevači električnom energijom su se dobrovoljno obavezali da do kraja iduće godine osiguraju da neće nuditi struju iz nuklearki.

    Zabrana uvoza struje iz nuklearki neće, prema dogovoru, biti uvedena jer ona ne bi bila u skladu sa pravilima EU.

    Od 1.januara iduće godine do kraja 2013. austrijski energetski koncerni su se dobrovoljno obavezali da će domaćinstvima isporučivati struju koja će biti jasno označena. Struja iz nuklearki, uz to, ne bi trebalo više da bude nuđena, pošto su se snabdevači obavezali na odustajanje od nabavke takve vrste električne energije.

    Za industrijske klijente ove dobrovoljne mere treba da se primene tek do kraja 2015. zbog postojećih dugoročnih sporazuma o snabdevanju.

    Snabdevanje električnom energijom nepoznatog porekla, takozvana „siva struja“, koja trenutno čini 14,7 odsto, od čega 26 iz nuklearnih reaktora, se zabranjuje. Samo će preduzeća, koja se snabdevaju direktno od jednog stranog snabdevača strujom, moći da se snadevaju delimično strujom iz nuklearki.

    „Ovo je lep dan za sve one koji su protiv struje iz nuklearki“, rekao je povodom jučerašnjeg dogovora austrijski kancelar Verner Fajman, dodajući da dogovorene mere pokazuju da je Austrija predvodnica onih zemalja koje se protive nuklearnoj energiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE