Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cvetkoviću uručena nagrada „Miloš Žutić“

    Nagrada „Miloš Žutić“ Udruženja dramskih umetnika Srbije uručena je ovogodišnjem dobitniku Svetozaru Cvetkoviću, na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
     
    Svečanost je održana sinoć na sceni „Bojan Stupica“ posle izvođenja predstave „Elijahova stolica“, u kojoj Cvetković igra ulogu Ričarda Rihtera, za koju je i nagrađen. Priznanje mu je predala Ognjenka Ognjanović, takođe glumica i udovica doajena srpskog glumišta Miloša Žutića. 

    Cvetković, 17. laureat ove nagrade, dobio je plaketu sa likom Žutića (rad akademskog vajara Zvonka Novakovića), unikatnu diplomu na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) i novčani iznos. 

    Članica žirija Branka Petrić pročitala je obrazloženje u kojem se ističe da se Cvetkovićevo ostvarenje u jakoj konkurenciji „izdvojilo kao upečatljivo, emotivno i estetski – potresno razotkrivajuće, histrionski podsticajno“.
     
    Lik Rihtera, čoveka u potrazi za identiteom, bio je „poput žiže uveličavajućeg stakla, u kojoj su se sabrali: iskustvo zrelih, glumačkih godina, mogućnost poigravanja sredstvima prepoznatljivog glumačkog stila, preoblikovanje, bez suzdržavanja, ličnih, emotivnih spoznaja u umetnički promišljen izraz“, ocenio je žiri. 

    Zahvaljujući se na nagradi, Cvetković je odao priznanje kolegama iz predstave „Elijahova stolica“, po romanu Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića. Cvetković je rekao da nagradu posvećuje svojim dvema ćerkama i sinu koji će biti rođen za dva meseca. 

    Publiku su na početku svečanosti pozdravile v.d. direktora JDP-a Tamara Vučković i predsednica Udruženja dramskih umetnika Srbije Ljiljana Ðurić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE