Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nadmetanje amatera Srbije za najbolja glumačka ostvarenja

    U Vukovom domu kulture u Loznici u ponedeljak uveče je počelo 6. takmičenje pozorišnih amatera pod nazivom Festival glumačkih ostvarenja, predstavom „Kus petlić“ Aleksandra Popovića u izvođenju ansambla domaćina.
     
    Otvarajući festival, član Gradskog veća Loznice Ljubinko Ðokić je ocenio Loznica ima značajno mesto u istoriji srpske kulture i da je cilj da postane centar kulture u tom delu zapadne Srbije. On je kazao da je Loznica uvek bila značajna tačka naše kulture zato što je iznedrila Vuka Karadžića i zato što u rodnom mestu tog velikana naše kulture, Tršiću, od nedavno postoji po mnogo čemu jedinstven na svetu Muzej jezika i pisma, kao i Kuća pisaca.
     
    Prema njegovim rečima, lozničko Kulturno-umetničko društvo (KUD) „Karadžić“, koje je domaćin festivala, više od 160 godina pronosi kulturu i običaje našeg naroda i predstavlja maticu oko koje se okupljaju mladi Lozničani.
     
    Amaterski ansambl KUD „Karadžić“ otvorio je Festival glumačkih ostvarenja komedijom, sa tragičnim krajem, „Kus petlić“ koju je napisao Aleksandar Popović.
     
    U takmičarskom delu sedmodnevnog nadmetanja, na kome će biti dodeljene glavne nagrade za najbolje odigranu žensku i mušku ulogu, svake večeri će nastupiti po jedno od amaterskih pozorišta iz Rače, Šida, Velikog Gradišta, Paraćina, Novog Bečeja i Aleksinca. Ti ansambli nastupaju prvi put na takmičenju glumaca amatera u Loznici, sto je ovogodišnja festivalska osobenost, dok se domaćini neće nadmetati za glavne nagrade, mada im je i ovoga puta namenjeno priznanje za doprinos pozorišnom amaterizmu.
     
    Prema već ustaljenom običaju, na završnoj večeri, u čast nagrađenih koje će odrediti stručni žiri, uslediće nastup profesionalnog pozorišta. Ovoga puta će to biti ansambl Ateljea 212 iz Beograda, koji će izvesti predstavu “Terapija“ Jordana Cvetinovića, u režiji Gorana Markovića. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE