Strujni udar preti regionu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Strujni udar preti regionu

  Posle rekordnih cena naftnih derivata, i cena struje potresa region, ali i većinu evropskih zemalja. Neke susedne zemlje najavljuju poskupljenje od maja ili juna. Srbija ima najnižu cenu struje u Evropi i iz EPS-a uveravaju da neće biti poskupljenja bar do oktobra, kada odlučivanje ceni preuzima Agencija za eneregetiku, javlja RTS.
   
  Struja je već mesecima glavna tema u Crnoj Gori, a poslednjih dana i u Hrvatskoj, gde elektroprivreda traži poskupljenje od 22 odsto. Vlada Hrvatske je saglasna, ali će procenat sigurno biti manji.
   
  “Sasvim sigurno ako je odobreno 13  i po odsto poskupljenje pre dve godine koje nije realizovano do danas i sasvim sigurno će biti iznad toga. Naravno da Vlada ne može uticati na svetske cene”, kaže prvi potpredsednik Vlade Hrvatske Radomir Čačić.
   
  U tamošnjoj elektroprivredi obrazlažu da uvoz struje košta jer je, zbog suše, manja proizvodnja u hidroeletranama.
   
  Mirela Klanac iz “Hrvatske elektroprivrede” kaže da je poznato da su cene ostalih energenata vrlo fleksibilne i da rastu, zbog čega rastu i troškovi HEP-a.
   
  Kilovat-sat hrvatska domaćinstva plaćaju oko 9 i po evrocenti, a cena struje nije promenjena od jula 2008. godine. Sindikati traže od Vlade da spreči poskupljenje jer će to dodatno ugroziti standard građana.
   
  Od zemalja Evropske unije, najjeftiniji kilovat sat, oko 9 evrocenti, imaju građani Bugarske, ali su im i najmanje plate. Najskuplju struju imaju najbogatije zemlje, Norveška, Belgija i Nemačka, gde kilovat sat košta 20 do 30 evrocenti. U Srbiji je prosečna cena struje oko 5 i po evrocenti.
   
  “Što se tiče cene mi smo na dnu svih lestvica i Evrope i regiona. To je sada igra između ekonomske moći i platežnne sposobnosti kupaca i nužne potrebe da energetska preduzeća opstanu i imaju neki održivi razvoj”, kaže Ljiljana Hažibabić iz Agencije za energetiku.
   
  Evropski analitičari upozoravaju da narednih godina cene struje neće mirovati. Poskupljenja su neminovnost jer potrošnja godišnje raste od 3 do 5 odsto i na tržištu je već manjak struje.  Evropska unija traži da se od poskupljenja zaštite najsiromašniji građani.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE