Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Petrović: Kanal poji useve

    U sisteme za navodnjavanje u Srbiji, u naredne četiri godine, biće uloženo pet milijardi evra, najavio je u četvrtak, u Kruščiću, selu u opštini Kula, Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, prilikom obilaska radova na revitalizaciji kanala za navodnjavanje.


    Kako je objasnio ministar, broj hektara koji se navodnjavaju u Srbiji trebalo bi za četiri godine da poraste sa 200.000 na 1,1 milion hektara. Srbija je, kako je precizirao Petrović, zbog malih površina pod sistemima za navodnjavanje imala gubitak u poljoprivrednoj proizvodnji veći od dve milijarde evra.

    – I tome će uskoro doći kraj – rekao je Petrović. – Počeli smo u Kruščiću, za ove radove smo izdvojili u budžetu 50 miliona evra. Krenuli smo u Vojvodini, pošto ovde imamo oko 600 kilometara kanala, i planiramo da radimo na oko 40 lokacija, odnosno, planiramo da broj navodnjavanih hektara podignemo za 45.000.

    U okolini Beograda, dodao je Petrović, biće revitalizovano još 125 kilometara kanalske mreže, a slični poslovi, na revitalizaciji i izgradnji kanalske mreže, planirani su i u Mačvi.

    – U samu revitalizaciju i proširenje mreže kanala biće uloženo 1,3 milijarde evra – istakao je Petrović. – Preostalih, gotovo četiri milijarde evra, biće plasirano kroz povoljne kredite za nabavku sistema za navodnjavanje, pošto samo na taj način oko 800.000 domaćinstava, koja žive od poljoprivrede u Srbiji, mogu da dođu do boljeg života.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE