Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klubovi Primere grcaju u dugovima

    Dok španski fudbal proživljava verovatno najsjajnije trenutke u istoriji, klubovi iz Primere grcaju u dugovima. I to ne samo oni sa dna, već i Real i Barselona, prenosi Index.hr.
     
    Prema poslednjim podacima, Real je dužan 589 miliona evra, a Barselona 578. Dugovi su im tako zasenili prihode jer su Madriđani prošle sezone prijavili 479 miliona zarade, a Katalonci 450 miliona.
     
    U crvenom su i Atletiko Madrid i Valensija – prvi 514 miliona evra, a drugi 382. Do kraja sezone Rajo Valjekano, Rasing Santander, Real Betis, Saragosa, Granada i Majorka bi mogli da bankrotiraju kao i šest klubova u drugoj ligi.
     
    Sve ovo svakako izaziva revolt građana u zemlji koja ima pet miliona nezaposlenih i od kojih vlada traži više žrtve, dok s druge strane žmuri na ogromne dugove fudbalskih klubova. „Sve ovo pokazuje da je fudbal u Španiji slabo vođen. Fudbal je i ogledalo ekonomije u zemlji. Godinama se trošilo više od mogućnosti i dugovi su samo rasli“, rekao je profesor ekonomije na Univerzitetu u Barseloni Hose Maria Gaj de Libana.
     
    Libana je naveo Valensiju kao primer nerazboritog trošenja novca. Valensija je 2007. odlučila da sagradi novi stadion sa 70 hiljada mesta iako ima samo 39 hiljada članova. Nova Mestalja je trebalo da koštati 400 miliona evra, od čega je Valensija nameravala da 300 miliona dobije prodajom zemljišta starog stadiona.
     
    Međutim, u međuvremenu je kriza zahvatila tržište nekretnina i izgradnja je zaustavljena kad su u klubu shvatili da neće moći da nađu kupca za stare nekretnine.
     
    Međutim, čini se da ovi dugovi ne potresaju makar one najveće. Real Madrid najavio je izgradnju kompleksa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Lijonel Mesi najplaćeniji je fudbaler na svetu, a Real i Barselona su dva najbogatija kluba na svetu.  
     
    Prema podacima UEFA, 650 evropskih fudbalskih klubova duguje ukupno osam milijardi i četiri stotine miliona evra, a njih 56 odsto je 2010. završilo s gubitkom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE