Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Beogradu pronađena Sezanova slika od 100 milona evra

    Slika slavnog francuskog slikara Pola Sezana vredna 100 miliona evra, koju su ukrala trojica srpskih državljana, pronađena je u Beogradu, u akciji policije i Tužilaštva za organizovani kriminal, saznaje danas Blic.

     
    U Beogradu i Čačku su uhapšena trojica osumnjičenih. U potrazi za slikom i kradljivcima, naša policija sarađivala je sa kolegama iz nekoliko država, a sama akcija pripremana je nekoliko meseci.
     
    Za sada nije potvrđeno o kom delu čuvenog umetnika je reč, ali je najverovatnije u pitanju „Dečak u crvenom prsluku“, koji je ukraden 2008. godine iz muzeja u Cirihu zajedno sa delima čiji su autori Edgar Dega, Vinsent van Gog i Klod Mone. 

    U toj pljački učestvovala su tri maskirana čoveka i vozač i ona se smatra za najveću pljački u istoriji Švajcarske i za jednu od najvećih u Evropi. Dela su ukupne vrednosti od 112 miliona evra, a deo su kolekcije Emila Brilea, jedne od najvrednijih kolekcija sa delima postmodernizma u Evropi. 

    Kako su tada izveštavali strani mediji „pljačkaši su govorili na nemačkom jeziku sa jasnim slovenskim akcentom“, a godinu dana kasnije je u Srbiji objavljena informacija da su na listi osumnjičenih dvojica državljana Srbije, od ranije poznatih policiji po pljačkama nekoliko juvelirnica. 

    Ubrzo posle pljačke pronađene su Moneove „Bulke kod Veteja“ i Van Gogova „Grana Kestena“ u gepeku napuštenog automobila, ali je potraga za Sezanovim „Dečakom u crvenom prsluku“ i slikom „Ludovik Lepik i njegove ćerke“ čiji je autor Dega nastavljena. Vrednost pronađenih slika je procenjena na 44 miliona evra. 

    Inače, u svetu se traga za još jednim Sezanovim delom – u pitanju je pejzaž „Over sir Oaz“, vredan oko pet miliona evra, ukraden 2000. godine iz Univerzitetskog muzeja u Oksfordu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE