Nafta pojeftinila zbog rasta zaliha u SAD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nafta pojeftinila zbog rasta zaliha u SAD

  Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku trguje po ceni od nešto iznad 101 dolara za barel, nakon sinoćnjeg pojeftinjenja izazvanog podatkom o rastu zaliha tog energenta u SAD već treću nedelju zaredom, što ukazuje na to da je tražnja i dalje slaba.

  Cena americke “lake” nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 19 centi na 101,21 dolar za barel, nakon jučerašnjeg pada od 1,44 dolara, dok je u isto vreme evropska “brent” nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 30 centi na 119,58 dolara za barel, prenela je agencija AP.

  Američki institut za naftu (API) je sinoć saopštio da su zalihe nafte u SAD u sedmici zaključno sa 6. aprilom porasle za 6,6 miliona barela, dok su analitičari očekivali rast od tek 1,8 miliona barela.

  Pored toga, podaci instituta API su pokazali da su zalihe benzina istovremeno porasle za 1,2 miliona barela, a zalihe dizela i lož-ulja pale za 500.000 barela. Popodne će sopstveni izveštaj o zalihama energenata u prošloj sedmici objaviti statistička služba američkog Ministarstva energetike.

  Petodnevni trend pada berzanskih indeksa širom sveta je takođe negativno uticao na optimizam trgovaca naftom, koji prate kretanje vrednosti akcija da bi ocenili ukupno raspoloženje investitora. Američki indeks “Dau DŽons indastrijal” je juče oslabio za 1,7 odsto, dok je jutros pala većina indeksa na azijskim berzama.

  Neki analitičari očekuju da će “tečno zlato” uskoro početi da poskupljuje i tako nadoknaditi pad sa nivoa od 110 dolara za barel iz prošlog meseca, s obzirom na to da rastuća tražnja nafte u zemljama u razvoju rezultuje manjom ponudom te sirovine na svetskom tržištu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE