Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Detetu prvi put ugrađen najnoviji aparat za sluh

    Na Opštoj bolnici u Beču AKH prvi put u svetu jednom detetu je ugrađen najnoviji implant za sluh, kod kojeg su akustični stimulatori smešteni u kosti lobanje.
     
    Dečak (11) nema ušnu školjku i do sada je jedino mogao da čuje pomoću zavojnice sa eksternim slušnim aparatom, koji zvuk prenosi preko kosti.
     
    Uz pomoć visoke rezolucije kompjuterske tomografije naučnici bečke Univerzitetske klinike za uho, grlo i nos, napravili su najpre 3D-model lobanje dečaka. Tako je precizno određeno mesto u blizini uha, gde je tokom jednosatne operacije ugradjen implant.
     
    Kod dečaka su zbog urođene greške vibrirajući delovi u srednjem uhu, kao što su bubna opna, čekić, nakovanj i uzengija defektni. To je dovelo do srednjestepene gluvoće.
     
    – Novi implant omogućuje prenos zvuka preko kosti direktno do unutrašnjeg uha. Dečak sada može da vodi sasvim normalan akustični život – objasnio je lekar Volf-Diter Baumgartner.
     
    Ono što je posebno na novom implantu jedne austrijske firme je to što su akustični stimulatori smešteni u kost lobanje, što i operaciju čini jednostavnijom i kraćom.
     
    Novi implant može ubuduće da se upotrebi i kod pacijenata kod kojih klasična hirurgija nije dala rezultate, ističe Baumgartener.
     
    To važi između ostalog i za osobe sa hroničnom upalom srednjeg uha, ali i za pacijente sa jednostranom gluvoćom ili defektom uha.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE