Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi spremaju tužbe protiv Crne Gore

    Nakon što je Vlada Crne Gore i najavila podizanje krivičnih prijava protiv članova odbora direktora Kombinata aluminijuma, vlasnik KAP-a, CEAC,  priprema nekoliko tužbi protiv Vlade Crne Gore međunarodnim sudovima.

    Odštetni zahtevi značajno premašuju sumu od 170 miliona evra sa kamatama kreditnog zaduženja KAP koje Vlada već isplaćuje.

    Rusi će pred međunarodnim sudovima osporavati pravo Vlade da raskine ugovor zbog neispunjavanja obaveze plaćanja električne energije za koju duguju oko 30 miliona evra, odštetu za „falsifikovane“ finansijske izveštaje prilikom prodaje, u kojima nisu bila iskazana značajna dugovanja pre privatizacije. Rusi se pozivaju na reviziju poznate revizorske kuće Deloitte koja je ukazala na to.

    Sa druge strane, tvrde da su u potpunosti izvršili svoje ugovorne obaveze, te da su od 2005. do 2008. godine realizovane investicije za prve tri od ukupno šest faza, te da i za to poseduju dokumentaciju.
     
    Crna Gora, njeni građani i Kombinat aluminijuma već su u poslu sa ruskim vlasnicima KAP prošli kao bos po trnju, a ukoliko se ispostavi da Rusi imaju adute pred međunarodnim sudovima, ni tu neće biti kraj.
     
    Treba se samo prisetiti prethodne tužbe vlasnika Kombinata aluminijuma na odštetni zahtev od oko 300 miliona evra, nakon čega je Vlada procenila da je isplativije potpisati aneks ugovora, obezbediti nove subvencije i dati garancije za kredit od 124 miliona evra.
     
    Trenutni dug Kombinata aluminijuma je oko 350 miliona evra, a ruski partner traži 200 miliona odštete kako bi vratio državi vlasnički udeo u fabrici od 30 odsto.
     
    Nasuprot tvrdnjama Rusa da su u fabriku od 2005. godine uložili 200 miliona evra, u Vladi Crne Gore tvrde da je to svega 30 miliona, te da su nedovršeni ostali nova vertikalna peć u Fabrici glinice koja uopšte ne radi i radovi na kaptaži gasova u Elektrolizi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE