Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija dobro mesto za korišćenje solarne energije

    Ministar životne sredine Oliver Dulić pustio je juče u rad postrojenje solarnih kolektora u Gerontološkom centru u Subotici, čime će ova ustanova imati za 15 do 20 odsto niže troškove grejanja, a investicija će se u potpunosti isplatiti u narednih sedam godina.

    „Od tada, pa do kraja radnog veka koji traje nekoliko decenija, sva energija koja se proizvede biće besplatna. To je ceo koncept obnovljivih izvora energije koji pokušavamo da promovišemo u celoj Srbiji“, rekao je Dulić.

    On je istakao da je do sada Ministarstvu podneto oko 100 projekata za poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, pre svega u javnim ustanovama, i izrazio očekivanje da će u ovoj godini biti podneto i finansirano oko 1.000 takvih projekata.

    „Verujem da će uspeh tih projekata dovesti do toga da će svaki javni objekat u narednih nekoliko godina biti grejan i hlađen iz obnovljivih izvora energije, odnosno biti dovoljno izolovan da može da se štedi energija i zimi i leti“, naveo je Dulić.

    Prema njegovim rečima, neophodna je promena koncepta razmišljanja u svakoj porodici, što bi donelo i uštede za državni budžet i zdraviju životnu sredinu.

    „Kada bi svako domaćinstvo zamenilo samo jednu klasičnu sijalicu štedljivom, za godinu dana bi smo uštedeli energiju koju sada proizvodi Termoelektrana Kostolac. Ta elektrana sagoreva trenutno desetine miliona tona uglja“, objasnio je Dulić.

    Govoreći o potencijalima solarne energije u zemlji, Dulić je rekao da je Srbija veoma dobro mesto za korišćenje solarne energije, pa tako postoji i interes firmi, koje proizvode panele, da investiraju u Srbiju. 

    „Proizvodnja i postavljanje panela ne znači samo uštedu energije već i nova radna mesta. Jedan od gradova koji se jako dobro kotira po pitanju otvaranja pogona za izgradnju sunčevih kolektora jeste upravo Subotica, rekao je ministar.

    On je najavio da će uskoro i građani moći da konkurišu za podršku projektima energetske efikasnosti, što znači da će građani za projekte uvođenja obnovljivih izvora energije u svoje stanove, zamenu prozora, krovova i postavljanje fasadne izolacije moći da računaju na veoma povoljne kredite.

    Dulić je ukazao na to da bi se time ostvarile značajne uštede po pitanju potrošnje energije, a samim tim i kućnog budžeta.

    Solarni paneli u Gerontološkom centru pušteni su u rad 45 dana nakon potpisivanja ugovora.

    Zamenik direktora Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević je rekao da će njihovim postavljanjem ustanova štedeti 15 odsto energije na mesečnom nivou, odnosno više od 2,5 miliona dinara godišnje. Ovim su u Gerontološkom centru zaokruženi projekti energetske efikasnosti, a nakon što je uveden gas, zamenjeni su i svi prozori, rekoa je Ivanišević, dodajući da će sledeća faza biti termoizolacija zgrada.

    „Očekujem da ćemo u naredne dve godine biti prva institucija socijalne zaštite u Srbiji koja će biti u potpunosti energetski efikasna“, rekao je Ivanišević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE