Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od ubistva Ćuruvije 13 godina

    Danas se navršava 13 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Pozadina njegovog ubistva, izvršenog na Uskrs 1999, još nije rasvetljena.

    U prisustvu članova porodice i kolega biće biće položen venac na spomen obeležje Ćuruviji u Svetogorskoj ulici u Beogradu na mestu gde je ubijen.

    Vlasnik novina „Dnevni telegraf“ i nedeljnika „Evropljanin“ Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. Bila je nedelja, Uskrs, a agresija NATO-a na tadašnju SRJ trajala je već nedeljama.

    Ubijen je ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao i u kojoj se nalazio deo poslovnih prostorija njegovog „Dnevnog telegrafa“, u pasažu u Svetogorskoj ulici, tadašnjoj Lole Ribara, broj 35, u najužem centru Beograda.
     

    Nekoliko dana ranije u dnevnom listu „Politika ekspres“, koji je kasnije ugašen, Ćuruvija je optužen za „priželjkivanje bombi i izdaju“.
     

    Istraga, sprovedena posle pada režima Slobodana Miloševića, utvrdila je da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa „zadatka“. Na osnovu zahteva Specijalnog tužilaštva istražni sudija saslušao je više od 100 predloženih svedoka. Pored ostalih saslušano je „27 pratilaca“ pripadnika DB, niz bivših funkcionera te službe, obavljeno je medicinsko-balističko veštačenje, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi.

    Brat ubijenog Slavka Ćuruvije, Jovo, obratio se uoči trinaeste godišnjice ubistva Jelku Kacinu, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju, jer ubistvo njegovog brata nije razrešeno ni posle 13 godina. U pismu Kacinu Jovo Ćuruvija ističe da je tortura režima Slobodana Miloševića, protiv njegovog brata počela 1998. pošto je donosen novi Zakon o informisanju, a da je pojačana posle govora Slavka Ćuruvije pred Helsinškom komisijom, u Kongresu SAD, 10. decembra 1998 godine.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE