Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvate brine poskupljenje struje

    Električna energija u Hrvatskoj poskupeće više od 13,5 odsto i to najvervatnije u narednih mesec i po dana, izjavio je prvi vicepremijer i ministar privrede Radimir Čačić.

    On je podsetio na to da već dve godine postoji saglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na poskupljenje od oko 13,5 odsto koje nije realizovano i da znatan deo cene u proizvodnji struje čine nafta i gas.

    Nema dileme da će struja da poskupi, a sada se izračunava cena, rekao je Čačić, ističući da nijedna vlada ne može uticati na svetske cene energije.

    Hrvatska elektroprivreda ranije je najavila da će vladi uputiti zahtev za poskupljenje struje za 15 odsto, a kako izveštavaju mediji, HEP će navodno tražiti poskupljenje od 22 odsto, ali se nada da će im vlada odobriti 15 odsto.

    Nova cena struje važila bi od 1. jula.

    Najavljeno poskupljenje ugroziće životni standard građana, pogotovo nezaposlenih, rekao je ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić, ističući da je vlada u budžetu obezbedila viš sredstava za penzionera i nezaposlene kako bi se ublažio taj udar.

    Krešimir Sever, predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, inače trenutno najjače sindikalne grupacije u zemlji, tražio je od premijera Zorana Milanovića da ne odobri poskupljenje struje.

    Iako stručnjaci ponavljaju da cena energenata nije socijalna kategorija, Sever smatra da u Hrvatskoj ona to jeste i treba da ostane dok se na neki drugi način ne stvore uslovi za povećanje standarda građana.

    U vreme kad tri četvrtine građana ima problema s pokrićem redovnih mesečnih troškova i kad je Hrvatska još uvek u dubokoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, svako poskupljenje struje izazvaće lančanu reakciju poskupljenja roba i usluga.

    To će biti udar i na posrnulu privredu kojoj treba predah i podrška za izlazak iz krize, a ne poskupljenje koje će je dodatno povući prema dnu.

    Nakon povećanja PDV-a, ovo je još jedan podsticaj za podizanje cena, jer privreda više nema unutrašnjih rezervi kojima to može amortizovati, smatra Sever.

    Sve to preliće se na građane koji će takvo povećanje osetiti i platiti dva puta, kroz povećane cene roba i usluga i kroz povećane kućne račune, a oni to više ne mogu da podnesu, zaključio je predsednik najjačeg hrvatskog sindikata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE