Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najtopliji mart u istoriji SAD

    Ove godine je bilo toliko toplo u SAD, posebno u martu, da su svi rekordi ne samo pali, već su „duboko sprženi“.

    Temperatura u 48 država SAD je čak nekoliko stepeni iznad normalne za mart i viša je i od proseka za prva tri meseca ove godine, kaže Uprava za okeane i atmosferu (NOAA). To daleko prevazilazi stare podatke. Promena je ove godine tolika, da je alarmirala neke meteorologe koji su upozorili na zagrevanje klime u svetu. Jedan naučnik je rekao da je vreme kao sportista koji uzima steroide i ruši rekorde.

    „Svi se osećamo nelagodno. Ovo je čudno. Ovo nije dobro“, rekao je Džeri Mil, klimatolog, specijalista za ekstremne vremenske uslove u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja u Boulderu, Kolorado. „Uživali smo u lepom vremenu za mart, ali znamo da to nije dobra stvar“, dodao je on. Medjutim, tako je već nekoliko meseci, rekao je Džejk Krauč, klimatolog naučnik pri Centru NOAA za podatke o klimi u Severnoj Karolini.

    Meteorolozi ukazuju na neobičan spoj nekoliko vremenskih obrazaca, uključujući „La Ninju“, kao direktan uzrok toplog početka 2012. godine. Krauč kaže da kao da će ekstrema biti češće zbog uticaja ljudi: pre svega zbog sagorevanja fosilnih goriva poput uglja i nafte. Neobično vreme je uglavnom bilo u Severnoj Americi, dok je veći deo severne hemisfere zimus bio hladan, rekao je meteorolog NOAA Martin Herling.

    Prvi kvartal 2012. oborio je rekord za period januar-mart za 1,4 stepena. Meteorolozi podsećaju i na to da je leto 2011. bilo drugo najtoplije od 1895. godine od kada se u SAD beleži temperatura.

    Zima koja se upravo završila, a ponegde je uopšte nije ni bilo, bila je četvrta najtoplija. Period od aprila prošle godine do sada je najtoplijih 12 meseci ikada, rekao je Krauč. Mart je meteorolozima bio posebno čudan: Obično, prosek za mart u SAD je 5,8 stepeni Celzijusa. Ove godine prosek je bio 10,6 stepeni što je bliže proseku za april.

    „Frižider Amerike“ – mesto Internešnel fols, u Minesoti, pet dana u martu je imalo temperaturu iznad 21 stepena, a svega tri dana temperatura je bila ispod nule.

    U martu je na 7.775 meteoroloških stanica širom SAD dnevna temperatura bila iznad rekornde, a na 7.517 stanica rekordna je bila i temperatura noću. Tako je, ukupno gledano, za jedan mesec palo vše rekorda nego ikada ranije, rekao je Krauč.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE