Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog neuplaćenih doprinosa, i deca bez overenih knjižica

    Zaposleni u firmama koje ne uplaćuju zdravstveno osiguranje ne mogu da overe zdravstvene knjižice ni sebi ni svojoj deci, i smatraju da se nalaze u najnepovoljnijem položaju u zemlji, jer sve druge kategorije stanovništva lakše mogu da dođu do važećeg zdravstvenog dokumenta. Da paradoks bude veći, čak i nezaposlene osobe mogu da overe knjižice i za svoju porodicu.
     
    Zaštitnik građana Saša Janković ističe da poslodavci imaju zakonsku obavezu da uplaćuju radnicima zdravstveno osiguranje, a da oni koji to ne čine, prave ozbiljan prekršaj. Zaposleni koji saznaju da im poslodavci ne plaćaju doprinose, to treba da prijave Inspekciji rada i Poreskoj upravi, kaže on, a ako oni ne reaguju, radnici mogu da se obrate i zaštitniku građana koji će učiniti sve da se slučaj reši.
     
    U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu da sama overa knjižica ništa ne znači za ovaj sistem ako nema novca od uplate doprinosa, jer tada ni za čije lečenje –neće biti para. U ovoj instituciji obrazlažu da proceduru overe knjižica moraju da isprate finansije.
     
    Poslodavcima – neredovnim platišama zdravstvenog osiguranja za svoje zaposlene, omogućeno je da njihov stari dug miruje, kaže Sanja Mirosavljević, PR RFZO,a dovoljno je da uplate doprinose za samo jedan mesec kako bi se njihovim zaposlenima overile knjižice na period od tri meseca, tačnije do sledeće overe.
     
    – Prilikom sledeće overe moraju da izmire obaveze ukoliko nisu platili za naredna dva meseca, kako bi stekli pravo na sledeću overu, na period od tri meseca.Građanima koji su nezaposleni knjižice se overavaju preko Nacionalne službe zapošljavanja, kao i članovima njihovih porodica, a u slučajevima gde jedan roditelj radi, a drugi je nezaposlen, knjižice se overavaju preko onoga ko je u radnom odnosu. Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano je da matična filijala overava zdravstvene knjižice na osnovu dokaza da su plaćeni dospeli doprinosi – objasnila je Mirosavljevićeva.
     
    Zaposlenima i članovima porodice zaposlenih kojima nisu overene zdravstvene knjižice zato što poslodavac ne plaća doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, matična filijala može da overi zdravstvene knjižice samo pod uslovom da je poslodavac platio sve dospele doprinose, odnosno ukoliko je započeo sa izmirivanjem doprinosa i nastavio da ih redovno izmiruje.
     
    Samo u slučaju da poslodavac roditelja preko koga su osigurana deca plaća redovno sve dospele doprinose, ili je započeo s njihovim redovnim izmirivanjima, deci mogu biti overene zdravstvene knjižice. U suprotnom,mališaniu slučaju neoverenih zdravstvenih knjižica imaju pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu.
     
    –Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano je da osoba može da se uključi u obavezno zdravstveno osiguranje (da iz svojih sredstava plaća doprinos za zdravstveno osiguranje) tek ukoliko ne može da se osigura po nekom drugom osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja – dodala je Mirosavljevićeva.
     
    Ovakav sistem zdravstvenog osiguranja sa overavanjem zdravstvenih knjižica, smatra Zorica Marković, urednica portala Zdravoskop, zastareo je i treba uneti promene koje će unaprediti zdravstvenu zaštitu.
     
    – Država nije našla mehanizam kako može da zaštiti građane. Javna preduzeća najviše duguju, tu su i privatne firme, a sve ide preko leđa građana – istakla je Markovićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE