Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jaja sve skuplja, zeleniš jeftiniji

    Sveži cenovnici sa živinarskih farmi obaraju rekorde, a zeleniš jeftiniji nego lane. Veliki proizvođači najavljuju pojeftinjenja uoči praznika. Na tezgama bez promene
     
    Dok je na kokošijim farmama u Srbiji došlo do prave eksplozije cena, na pijacama voće i povrće je trenutno jeftinije nego u aprilu prošle godine. Većini potrošača cene na tezgama deluju papreno, ali to je samo posledica sve skromnijih zarada i ispražnjenih novčanika.

    Za samo mesec i po dana, jaja su poskupela u proseku 50 odsto. Iako se spekuliše da će jaja tek poskupeti i da će za komad biti potrebno i do 30 dinara, veliki proizvođači najavljuju da će uoči Uskrsa ponuditi povoljnije cene.

    Trenutno, jaja „A“ klase na pijaci koštaju najčešće od 17 do 20, a u prodavnici dostižu 24 dinara za komad, što je rekordna cena u proteklih nekoliko godina.

    – Na srpskom tržištu cena jaja je ovih dana dostigla svoj rekord – kaže Dragiša Jović, direktor „Mikrosa“, jednog od vodećih proizvođača. Ipak, u preduskršnjoj nedelji, jaja će biti jeftinija u megamarketima, nego na tezgama. Uoči katoličkog Uskrsa u prodavnicama širom Vojvodine, komad staje ispod 14 dinara. Uskoro će se to dogoditi i u ostalim delovima zemlje.

    Veliki proizvođači tvrde da će trgovinski lanci kao svake godine pred Uskrs, startovati sa akcijskim popustima i značajno oboriti cene.

    Ako izuzmemo jaja, cenovnici na zelenim tržnicama kao da su „prespavali“ celu godinu. Pojedino voće i povrće sada je čak i jeftinije nego u aprilu lane. Jabuke su se u ovo doba prošle godine prodavale za 70 do čak 120 dinara, a sada se na pijacama u Srbiji nude od 50 do 110 dinara.

    Veze mladog luka koštaju isto kao i pre 12 meseci, a rotkvice su sada malo i jeftinije.

    – Tržište je formiralo cene – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograd.- S jedne strane opada kupovna moć, a s druge smanjuje se obim prodaje. Promet u velikim trgovinama je opao i za četvrtinu, pa su oni primorani da snize cene. Inače, nijedan trgovac ne bi smanjio svoju zaradu, ako i po postojećim cenama može da proda robu. S ozbirom na to da nije tako, on mora nešto da menja. Zato su cene zeleniša sada čak i povoljnije nego lane. Slična situacija je i sa svežim mesom. U narednom periodu sigurno će doći do pada cene mesa, jer je tražnja osetno smanjena.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE