Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RFZO redovno snabdeva bolnice

    Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) sproveo je postupak javne nabavke graftova (veštački krvni sudovi) za potrebe zdravstvenih ustanova u Srbiji, a one su dužne da na vreme obaveste fond ukoliko im nešto od ugradnog materijala nedostaje kako bi se problem rešio preraspodelom iz drugih ustanova, izjavila je portparol fonda Sanja Mirosavljević.
     
    Ona je rekla da su predstavnici zdravstvenih ustanova dužni da obaveste fond na vreme, pre nego što dođe do nestašice nekog materijala kako pacijenti ne bi trpeli ili bili uskraćeni za uslugu.
     
    „Stručna komisija, sastavljena od najeminentnijih vaskularnih hirurga Srbije, jedino je nadležna da određuje vrstu i količinu materijala po zdravstvenim ustanovama i obavlja preraspodele kada se za tim ukaže potreba“, kazala je ona.
     
    Osvrćući se na nedavni slučaj kada je na putu iz KC Niš ka Beogradu preminuo pacijent usled rupture aneurizmalne trbušne aorte, zbog nedostatka ugradnog materijala, ona je kazala da fond ne snosi nikakvu odgovornost jer ta ustanova nije na vreme obavestila RFZO da im nedostaje ugradni materijal, iako je to bila njihova obaveza.
     
    „Na osnovu izveštaja koji su zvanično dobijeni 2010. godine, bilo je evidentno da ova zdravstvena ustanova ima na raspolaganju još neutrošenih graftova, a s druge strane, podaci iz Niša stizali su i stižu izuzetno neredovno ili uopšte ne stižu, pa RFZO nije ni mogao da ima saznanja o eventualnoj nestašici materijala“, kazala je Mirosavljević.
     
    RFZO je, kako napominje, sproveo postupak javne nabavke graftova za potrebe ustanova u Republici Srbiji, a za potrebe KC Niš obezbedio je 41 graft različitih dimenzija i materijala, tri grafta za hemodijalizu, i 110 „Fogarty“ katetera.
     
    Nabavka graftova je obavljena u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, navela je ona podsećajući da se problem sa nedostatkom ugradnog materijala pre mesec dana javio i u Kliničkom centru Srbije.
     
    „RFZO je o tome obavešten i preraspodelom su iz ustanova koje su imale zalihe, snabdevene bolnice koje nisu imale sve što im je bilo neophodno. Ovom preraspodelom nije ugroženo funkcionisanje tih ustanova, a problem je rešen na najracionalniji način“, navela je ona.
     
    Uslov da se sprovede takva procedura je da medicinska ustanova obavesti RFZO da joj nedostaje materijal i pre nego što se potroše sve količine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE