Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gojaznost će se lečiti još u materici?

    Britanski lekari počeli su da leče protiv dijabetesa opasno gojazne buduće mame, kako bi sprečili da njihove bebe dožive istu sudbinu.
     
    Doktori koji stoje iza ovog kontroverznog eksperimenta kažu da je gojaznost kod trudnih žena dostigla proporcije epidemije i da oni moraju nešto da učine kako bi zaštitili zdravlje njihove buduće dece.
     
    Međutim, neki stručnjaci smatraju, da se čini malo neprimerenim lekovima rešavati problem koji se može sanirati promenama u ishrani i vežbanjem.
     
    Ako ova strategija bude uspešna, tretman bi za manje od pet godina mogao da se koristi na hiljadama, inače zdravih, gojaznih trudnica.
     
    The Daily Mail je nedavno otkrio podatak o 50 procenata većem rađanju “sumo beba”, dece koja se rađaju sa skoro 5 kilograma, nego što je to bio slučaj pre samo 4 godine.
     
    Više od 15 odsto trudnih žena je gojazno. To povećava smrtni rizik majke tokom trudnoće, rizik da dete bude rođeno mrtvo i mnogih komplikacija tokom trudnoće, od kojih neke mogu biti fatalne.
     
    Velike bebe imaju dvostruko veće šanse da izrastu u gojazne ljude, što znači da se taj problem može sprečiti već u materici, tvrde istraživači.
     
    Studija je testirala 400 trudnica koje su počele sa uzimanjem metformina, koji se koristi kao lek protiv dijabetesa, a bezbedan je i za žene koje su u drugom stanju.
     
    Neke od ispitanica su se već porodile, ali je potrebno da sve bebe dođu na svet kako bi se proverila delotvornost terapije.
     
    Cilj studije je da istraži sposobnost metformina za smanjivanje nivoa hormona insulina u krvotoku.
     
    Gojazne žene luče više insulina od ostalih trudnica, a to dovodi do debljanja beba jer imaju veće snebdevanje hranom. Treman metforminom bi trebalo da smanji masne nalage kod jetre i drugih bebinih organa.
     
    “Mnoge gojazne trudnice se osećaju dobro ali postoji veliki broj dokaza da one imaju veće šanse za mnoge komplikacije tokom trudnoće, koje mogu ugroziti i njihov život i život bebe,” rekla je autorka studije Džejn Norman.
     
    “Mnogi kritikuju naš pristup jer smatraju da se ovakav problem može rešiti izmenama u ishrani i vežbanjem i ja to apsolutno podržavam. Međutim mi se konstantno suočavamo sa ženama koje gojazne ulaze u trudnoću, a reći im u takvom životnom stadijumu da jedu manje i da vežbaju ne bi bilo od velike pomoći,” kaže ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE