Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Leskovac dobija fabriku za preradu otpadnih voda

    U Leskovcu su danas potpisana dva sporazuma o finansiranju gradnje fabrike za sakupljanje i preradu otpadnih voda čija je vrednost 24.020.000 evra.


    Za njegovu realizaciju donacija EU (IPA fondovi) iznosi 10.460.000 evra, Vlada Holandije obezbedila je 7.910.000 evra, a Vlade Republike Srbije (sredstva Fonda za zaštitu životne sredine) izdvojiće 5 miliona evra, dok je učešće Leskovca 650.000 evra.

    Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Vensan Dežer i predstavnik austrijske kompanije Štrabag potpisali su ugovor o izgradnji centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda vredan 9 miliona evra. Ovaj projekat se finansira uz pomoć Programa podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave – MISP IPA 2010, Evropske unije.

    Drugi ugovor o donaciji projektu u iznosu od 7,9 miliona evra potpisali su Milica Delević, koordinator evropskih fondova u Kancelariji za evropske integracije i ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Laorent Stokvis.

    O značaju projekta govorili su šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Vensan Dežer i ambasadori Austrije i Holandije u Srbiji, Laurent Stokvis, dr Klemens Koja i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić.

    – Realizacijom ovog projekta značajno će biti unapredjen kvalitet života i smanjiće se zagađivanje, a biće obuhvaćeno oko 60.000  stanovnika, što je nešto više od polovine žitelja ove leskovčake opštine. Koristim priliku da se zahvalim Evropskoj uniji i Vladi Holandije na pomoći u realizaicji ovog programa. – rekao je Mirko Cvetković, predsednik Vlade Republike Srbije.

    Cvetković je dodao da je današnjim potpisivanjem sporazuma počela praktična realizacija projekta koji je, pre svega, značajan za Leskovac, ali i za okolinu.

    – Ovo je veliki dan za Leskovac, moje sugrađane i mene lično, jer kada sam došao na mesto gradonačelnika pre tri godine rekao sam da nema nemogućih misija, ali je potrebno da se ispuni nekoliko uslova – tim, hrabrost i vizija. – kazao je gradonačelnik Leskovca, Slobodan Kocić.

    Danas, pre potpisivanja sporazuma, u leskovačkom selu Kumarevu, ambasador Dežer i gradonačelnik Leskovca, Slobodan Kocić, predali su na korišćenje zgradu osnovne škole „Radoje Domanović“, koja je izgrađena uz podršku „EU PROGRES“, a građevinske radove u iznosu od 140.000 evra zajednički su finansirale EU i Vlada Švajcarske.

    Neadekvatna školska zgrada, stara više od 40 godina, zamenjena je novom, a u njoj će nastavu pohađati 50 učenika od prvog do četvrtog razreda.

    Nova školska zgrada  je završena u ugovorenom roku, a deca koja trenutno pohađaju nastavu u obližnjim školama moći će da nastave školovanje u svom selu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE