Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Bez poskupljenja hleba

    Građani RS su od početka godine pogođeni brojnim poskupljenjima uzrokovanim rastom cena goriva, ali ih je na svu sreću zaobišlo povećanje cene hleba i ostalih pekarskih proizvoda.
     
    Kako su nam potvrdili predstavnici mlinara i pekara u RS, do toga neće ni doći u narednom periodu, iako im stalna poskupljenja goriva stvaraju probleme u poslovanju, jer, kako kažu pekari, cene pšenice na svetskoj berzi su stabilne i ne zahtevaju korekcije.

    Prema rečima Zorana Kosa, predsednika Udruženja mlinara RS, sada se nalazimo u vremenu stabilnih cena pšenice na svetskom tržištu, te se ona trenutno u Mađarskoj kreće između 200 i 210 evra po toni.

    „Jedino malo opterećuje prevoz, zbog poskupljenja goriva. Veleprodajna cena brašna tip 500 je sada 0,60 KM plus PDV i ona je kod nas u mlinskim kućama izjednačena s maloprodajnom“, rekao je Kos.

    Kos je napomenuo da stalna poskupljenja goriva imaju veliki uticaj na rad mlinara u RS, i to na aktivnosti od same njive, zatim preko đubriva i prevoza, pa do svega ostalog.

    Kako je kazao Saša Trivić, predsednik Udruženja pekara RS, ni oni zasad nemaju u planu da povećavaju cene pekarskih proizvoda, s obzirom na cene ostalih inputa u proizvodnji.

    Međutim, brojni Banjalučani se i dalje odlučuju na kupovinu takozvanog hleba od juče, koji nude pojedine pekare i to po dvostruko nižoj ceni.

    U banjalučkoj pekari „Pilipović“ kazali su nam da i dalje prodaju ovaj hleb, te da ga veliki broj građana kupuje jer je dvostruko jeftiniji, ali i da prodaju sve zalihe koje ostanu od prethodnog dana.

    U Pokretu potrošača RS pozdravljaju ovakve nampekara i mlinara, ali ipak navode da bi cenu hleba trebalo sniziti.

    „Trebalo bi spustiti cenu hleba, jer je pšenica na svetskoj berzi jeftinija, ali budite sigurni da oni to neće uraditi, jer samo čekaju vreme i razlog da poskupe“, rekao je Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS.

    Podsećamo da je sindikalna potrošačka korpa u januaru ove godine građane RS koštala 1.820 KM, što je za 38 maraka više nego lani, pa je za namirenje potreba domaćinstva potrebno više od dve prosečne plate.

    Prema računici Saveza sindikata RS, prvog meseca ove godine skuplji su prehrana, stanovanje i komunalne usluge, održavanje domaćinstva i prevoz.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE