Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi izvozni partner Srbije u prva dva meseca 2012. Nemačka, prvi uvozni Rusija

    Glavni izvozni partner Srbije u prva dva meseca ove godine bila je Nemačka, u koju je izvezena roba vredna 191,9 mil USD, a glavni uvozni partner Ruska Federacija, iz koje je uvezena roba za 431,3 mil USD, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.


    U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Italija sa 154,4 mil USD i Bosna i Hercegovina sa 119,3 mil USD.

    Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Ruske Federacije, bile su Nemačka sa 273,8 mil USD i Kina sa 214,5 mil USD.

    Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

    Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima ima suficit u razmeni od 116,4 mil USD, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

    Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Sledi deficit sa Kinom, Mađarskom i Nemačkom.

    Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu najveće učešće imali su električne mašine i aparati – 107 mil USD, obojeni metali – 101 mil USD, žitarice i proizvodi od njih – 96 mil USD, gvožđe i čelik – 79 mil USD i odevni predmeti i pribor za odevanje – 70 mil USD.

    Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bili su prirodni gas – 288 mil USD, nafta i naftni derivati – 230 mil USD, drumska vozila – 140 mil USD, električne mašine i aparati – 122 mil USD i medicinski i farmaceutski proizvodi – 96 mil USD.

    Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima učešće u ukupnom uvozu od 7,8%.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE