Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PKB planira proširenje kapaciteta

    Ove godine poljoprivredna korporacija otvara jednu od najsavremenijih svetskih farmi sa 2 500 muznih krava i gradi postrojenje na biogas za proizvodnju struje. Otpisivanje dugovanja i drastičan preokret u poslovanju počeo je sredinom 2010. godine kada je Grad preuzeo vlasništvo nad PKB-om.
     
    Predsednik Srbije Boris Tadić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović prisustvovali su početku prolećne setve na imanju PKB korporacije.

    Način na koji PKB planira proizvodnju u narednom periodu i u stočarstvu i u ratarstvu treba da bude model za proizvodnju za sva ostala gazdinstva u Srbiji, kao i za individualne poljoprivredne proizvođače, istakao je Boris Tadić.

    – PKB korporacija odličan je primer planiranog odnosa grada Beograda i države prema ovakvom privrednom sistemu. Ova kompanija ima izuzetan potencijal proizvodnje, veoma je bitna za snabdevanje Beograda i ima izvozni potencijal. Moramo da primenjujemo nova znanja i nove tehnologije, jer tako unapređujemo proizvodnju, a samo sa podizanjem produktivnosti i kvaliteta možemo da se izborimo sa strahovito teškom inostranom konkurencijom – rekao je Tadić.

    Direktor PKB-a Rajko Mandić podsetio je da je ova korporacija povećala proizvodnju mleka za 20 odsto i najavio da će ove godine biti otvorena jedna od najsavremenijih farmi u svetu sa 2.500 muznih krava. Veoma bitna investicija je podizanje velikog plastenika površine 8.000 kvadratnih metara i uvođenje postrojenja za proizvodnju biogasa, koje će omogućiti da topla vazdušna masa greje plastenike, pa će kulture koje se u njima gaje uspevati tokom čitave godine.

    – PKB će ove godine očistiti 250 kilometara kanala i tako dobiti više od 5.000 hektara zemljišta pod navodnjavanjem, što će povećati prinose za 20 do 40 odsto. Za setvu se koriste nove mašine, a ove godine setva šećerne repe povećana je tri puta – naglasio je Mandić.

    Potpisivanjem Ugovora o prenosu osnivačkih prava u maju 2010. godine Poljoprivredna korporacija AD „Beograd“ i zvanično je prešla sa republike u nadležnost grada Beograda. Od tada je urađen niz značajnih koraka koji su bili uslov za poboljšanje poslovanja i produktivnosti u PKB korporaciji. Sa oba reprezentativna sindikata postignut je dogovor i zaključen Kolektivni ugovor za zaposlene, kojim su predviđena i veća prava od minimalnih prava predviđenih Zakonom o radu i granskim kolektivnim ugovorom. Sproveden je javni poziv zaposlenima za dobrovoljno prijavljivanje za socijalni program, uz isplatu otpremnine. Po osnovu socijalnog programa od kraja decembra prošle do kraja marta ove godine iz firme je otišlo 409 zaposlenih. Otpisana su dugovanja po osnovu javnih prihoda u iznosu od 2,8 milijardi dinara.

    Zdravstveno stanje krava, kojih ima oko 8.800, na zavidnom je nivou. U januaru, februaru i prvih 25 dana marta ove godine predato je 3,51 odsto više mleka sa boljim sadržajem mlečne masti nego u istom periodu prošle godine. Kakav je to imalo rezultat na poslovanje ove kompanije pokazuje podatak da je, ako se poredi period od prvih 25 dana prošle i isti period ove godine, mlekarama u proseku u 2012. godini predato 94.021 litara mleka više.

    Trenutno je sva mehanizacija ove korporacije angažovana na svim obradivim površinama, a prihrana ozimih useva je završena na oko 10.000 hektara, što obuhvata ozime kulture ječma, pšenice, lucerke i uljane repice.

    Predsetvena priprema zemljišta je urađena na oko 4.000 hektara za šećernu repu, soju, merkantilni i semenski kukuruz. Za ovu godinu planirana je setva na 21.500 hektara, pri čemu će najviše biti sejani pšenica, kukuruz, ječam, soja, lucerka i šećerna repa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE