Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UV fotografije otkrivaju oštećenja kože povezana sa melanomom

    Studija objavljena u martovskom izdanju Žurnala Američke akademije za dermatologiju otkriva da UV fotografije mogu da nam pruže važne informacije o riziku od raka kože.
     
    „Najvažnija stvar u vezi sa ovom studijom je to da sada imamo novi način da pregledamo i savetujemo ljude. Možemo da koristimo UV fotografije kao izgovor da deca prestanu da koriste solarijume ili  dase izlažu suncu toliko dugo da izgore“, kaže dr Robert Dalavel sa Univerziteta u Denveru, koji je i vođa studije.
     
    Naučnici su ranije uvideli da UV fotografije deluju zastrašujuće, ali niko nije znao da mogu da budu povezane sa otkrivanjem stepena rizika od raka kože. Sada su otkrili da one pokazuju najviše oštećenja kože povezanih sa potencijalnim rizikom od kancera raznih kategorija.
     
    U studiji su istraživači fotografisali UV kamerom 585 12-godišnjaka i uporedili oštećenja njihove kože sa faktorima melanoma. Oni koji su imali najviše oštećenja, obično su bili belci, a crvenokosi i osobe sa pegicama bili su u najvećem riziku.
     
    I svi drugi vizuelni faktori rizika za melanom videli su se na UV fotografijama. „Što je vaša UV fotografija strašnija, to ste u većem riziku od raka“, kaže Dalavel.
     
    Nedavna istraživanja povezala su izlaganje solarijumu sa smrtonosnim melanomom i čestim oblicima raka kože. Kako biste se zaštitili od ovog kancera, Dalavel preporučuje da solarijume zamenite kremama za samotamnjenje.
     
    Aktivnosti napolju trebalo bi da se obavljaju pre deset sati ujutru i posle 16 sati, kako bi se izbeglo izlaganje najsnažnijem zračenju. Ako ste primorani da oko podneva budete napolju, nosite odeću dugih rukava, svetlih boja i obavezno mažite kreme sa zaštitnim faktorom, najbolje 30.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE