Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje upis đaka prvaka

    U osnovnim školama u Srbiji počinje upis đaka u prvi razred, a ove godine u školu kreću deca rođena od 1. marta 2005. do 1. marta 2006. godine. Upis zvanično traje do kraja maja, ali su škole dužne da primaju prvake sve do 1. septembra, rekao je pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov.

    U školu kreću deca sa najmanje šest i po, a najviše sa sedam i po godina i njihovi roditelji su obavezni da ih upišu u prvi razred, jer, u suprotnom, slede kazne od 5.000 do 25.000 dinara.


    Ove godine u prvi razred biće upisano oko 75.000 mališana, približno isto koliko i lane.

    Od dokumentacije, potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

    Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, rekao je Popov, zadužen za predskolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

    Decu testiraju školski psiholozi i pedagozi, a moraju da obave i sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda. Za decu sa motoričkim i čulnim smetnjama škola može da donese individualni obrazovni plan.

    Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu.

    Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

    Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja. Na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.

    Pored državnih, deca mogu da se upišu i u privatne osnovne škole, koje rade po zvaničnim planovima i programima.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE