
Eko-vina sve popularnija
Ekološki uzgoj vinove loze u poslednje četiri godine se u Nemačkoj  gotovo udvostručio. Danas te površine iznose oko 5.000 hektara, što je  oko pet odsto sveukupne površine vinograda u Nemačkoj. 
 
„Potrošači  izuzetno cene eko-vina i s njima povezuju dobar kvalitet. Osim toga,  mnogima je sve više stalo i do toga da se vina proizvode na ekološki  način“, kaže Ernst Bišer iz Nemačkog vinarskog instituta DWI u Majncu.
Ta povećana potražnja s druge strane utiče i na to da se sve više  vinara i vinogradara okreće takvom načinu uzgoja i proizvodnje. To se  jasno moglo videti i na poslednjem sajmu vina „Prowein“ u Diseldorfu.  Predstavnika eko-vinogradara i vinara ovoga puta bilo je više nego ikad.
Ekološki vinogradi donose veliku zaradu
Zajedno sa Italijom i Grčkom, Nemačka se nalazi na samom vrhu svetske  liste po pitanju ekološke proizvodnje vina. Ispred njih je samo  Austrija u kojoj se danas osam odsto ukupne površine vinograda nalazi u  rukama ekoloških vinogradara. Što se Španije tiče, tamo se takođe  uočavaju velike promene. Ekološki uzgoj vinove loze se u toj zemlji u  poslednje dve godine utrostručio. Time i ta zemlja vrlo uspešno i brzo  reaguje na rast potražnje.
„Osim toga, Španci su u prednosti u odnosu na nas budući da se njihovi  vinogradi ne nalaze kao naši na strminama ili brdima. Time oni štede na  vremenu. Na primer, dok ja za moj jedan hektar vinograda godišnje  utrošim oko 1.200 – 1.500 radnih sati, Španci za to vreme mogu da obrade  100 hektara“, kaže Mathijas Bauman iz Radolfsela u blizini Vircburga.
Zdravo i autentično
Osamdesetih godina eko-vina su važila kao loša, ali to se u  međuvremenu u potpunosti promenilo, što dokazuje i činjenica da na  spisku 200 vrhunskih nemačkih vina čak jedna četvrtina potiče iz  ekoloških vinograda i načina proizvodnje.
Da li je zaista reč o eko-vinima potrošači mogu da prepoznaju na osnovu  raznih oznaka ili pečata; na primer, „Ecovin“, „Bioland“, „Naturland“  ili „Demeter“. Te oznake, odnosno, ime proizvođača garantuju da se  prilikom uzgoja vinove loze vodi računa o održavanju prirodnog ekološkog  sistema vinograda, što znači da se ne koriste nikakva hemijska ili  sintetička sredstva za zaštitu loze kao ni veštačka đubriva.
Neki od spomenutih vinograda u uzgoju i proizvodnji odlaze i korak  dalje. Oni koriste neku od metoda takozvanog biološko-dinamičnog uzgoja  vinove loze prema učenju antropozofa Rudolfa Štajnera. Jedan od njih je i  Peter Jakob Kin, vinogradar certifikovan kod firme „Demeter“. „Da sam  ranije znao kako dobro ova prirodna sredstva i prirodni način uzgoja  vinove loze deluju, odavno bih prešao na te metode“, kaže Kin.
 
	





