Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Farbanje jaja za mnoge u EU luksuz

    Jaja su pred Uskrs poskupela širom Evrope, zbog novih propisa Evropske unije po kojima uzgajivači moraju da gaje kokoške u prostranijim kavezima i rasta cena hrane za živinu. Potražnja za jajima tradicionalno dostiže vrhunac pred Uskrs, a njihovo farbanje će pred 8, odnosno 15. april, ove godine biti „skup sport“.

    Na pijaci u Varšavi, Jacek Behćicki beleži pad prodaje jaja, pošto mušterije prigovaraju zbog njihove skupoće. „Praznik će biti siromašniji za neke od mojih mušterija“, kazao je taj prodavac jaja. Peka Pesonen farbao je jaja kao dete u rodnoj Finskoj. Kao prolećni ritual, „to je bilo slavljenje novog života“, priseća se. Danas, Pesonen je generalni sekretar velikog evropskog udruženja uzgajivača i nadzire uticaj novog evropskog zakonodavstva na uskršnje praznike. „Uticaj je očigledan“, kaže Pesonen.
     
    Evropsko udruženje proizvođača jaja navodi da je proizvodnja jaja u EU od stupanja na snagu novog zakona 1. januara smanjena za 10 do 15%, odnosno za oko 200 miliona jaja nedeljno. Cene jaja utrostručene su na nekim svetskim tržištima u poslednjih mesec dana, kaže Filip Van Bostreten iz kompanije Ovobel, koja proizvodi opremu za proizvodnju jaja. Van Bostreten je kazao da mnoge zemlje planiraju uvoz jaja iz zemalja izvan Evrope.
     
    Evropska komisija navodi da je prosečna cena jaja početkom marta bila 55% viša u poređenju sa prošlom godinom, kao i da je taj procenat neznatno smanjen poslednjih dana. Ipak, razlike u ceni jaja u zemljama EU su velike. Dok šest jaja prve klase na pijaci u Varšavi košta 6,6 zlota (1,6 evra), njihova cena u prodavnici u Briselu je 2,71 evra. Poljska komora za živinu navodi da su cene u drugoj sedmici marta bile 63% više od onih u poslednjoj sedmici januara i više nego dvostruko veće u poređenju sa istim periodom prošle godine. Zvaničnici EU priznaju da su se novi propisi odrazili na pad proizvodnje jaja, ali smatraju da krivicu snosi i sama industrija, kojoj je deset godina ranije najavljena izmena zakona i dat rok za prilagođavanje opreme.
     
    Zbog novog zakonodavstva, neki uzgajivači zatvorili su farme, kako se ne bi suočili sa dodatnim troškovima, dok drugi rade na renoviranju kaveza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE