Kvalitet života od značaja za preživljavanje kod raka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kvalitet života od značaja za preživljavanje kod raka

  To kako se oboleli od raka pluća osećaja u vreme postavljanja dijagnoze, može da bude pokazatelj dužine njihovog preživljavanja, ukazuje američka studija obavljena na Klinici Mejo u Ročesteru, Minesota.


  Naime, oni pacijenti koji daju višu ocenu svom kvalitetu života u principu žive duže, preživljavajući u proseku gotovo šest godina nakon dijagnoze, dok oni koji daju nisku ocenu kvalitetu života kojim žive u proseku preživljavaju manje od dve godine, prenosi Rojters.

  Lekari su, inače, odavno uočili da po svim objektivnim merilima bolesti i laboratorijskim rezultatima dva pacijenta obolela od raka mogu da budu veoma slična, a da im ipak dužina preživljavanja bude vrlo različita.

  Istraživanjem kojim je rukovodio Džef Sloun, profesor onkologije i biostatistike, obuhvaćena su 2.442 pacijenta, koja su tokom 11 godina lečena od raka pluća na pomenutoj klinici.
   
  U vreme postavljanja dijagnoze, njima je postavljeno i pitanje da na skali od 0 do 100 procene kvalitet svog života.

  “Deficit” u kvalitetu života, odnosno skor ispod 50, je prijavio 21 odsto ispitanika. Oni su u proseku preživeli 1,6 godina nakon dijagnoze, dok su oni koji su svom kvalitetu života dali višu ocenu u proseku poživeli 5,6 godina.
   
  Utvrđeno je da su ispitanici koji su se izjasnili da im je kvalitet života nizak, češće muškarci nego žene, češće pušači nego nepušači, kao i da im je bolest uglavnom u uznapredovalom stadijumu.

  Međutim, čak i pošto su u analizu uključeni i ti faktori, ipak je subjektivan osećaj kvaliteta soptvenog života ostao bitan pokazatelj dužine preživljavanja.

  Ukupna stopa smrtnosti onih ispitanika koji su smatrali da im je kvalitet života nizak, bila je tokom trajanja pomenutog istraživanja 55 odsto viša nego kod onih koji su svoj kvalitet života ocenili boljom ocenom.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE