Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sinatrina muzika deluje opuštajuće pred operaciju

    Muzika Frenka Sinatre pomaže pacijentima koji se pripremaju za operaciju da se opuste i čak brže izleče, kažu istraživači.

    Hitovi poput „I’ve got you under my skin“ mogu da smanje strah kod pacijenata koji ostaju budni tokom operacije, ali kod kojih se primenjuje lokalna anestezija.
     
    Takođe, većina hirurga voli da sluša klasičnu muziku u toku operacije.
     
    Lekari na Odeljenju za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju bolnice John Redclif u Oksfordu analizirali su podatke dobijene od 96 pacijenata podeljenih u dve grupe, zbog muzičkog eksperimenta.
     
    Prva grupa slušala je tokom operacije muziku, dok je druga operisana u uobičajeno tihoj sali.
     
    U obe grupe bili su pacijenti koji su morali da se podvrgnu estetskom zahvatu zbog lezija kože.
     
    Nivo anksioznosti meren je zajedno sa udisajima i izdisajima, a pacijenti su takođe popunjavali upitnik o tome kako se osećaju.
     
    Merenja su obavljena pre dolaska pacijenata na operacioni sto, neposedno pre početka zahvata, a zatim još jednom posle operacije, dok je pacijent još na operacionom stolu.
     
    Istraživanje objavljeno u Analima Kraljevskog koledža za hirurge otkrilo je da je grupa koja je slušala muziku bila za 29 odsto manje anksiozna i u proseku imala 11 udisaja u minutu, za razliku od druge grupe.
     
    Ovo je prvo istraživanje koje ispituje efekat muzike na pacijente koji treba da se operišu.
     
    Apul Parik, jedan od hirurga koji je učestvovao u istraživanju, kaže da muzika pomaže da pacijenti ne razmišljaju previše o zahvatu.
     
    „Oni jedva čekaju da misle na nešto drugo, jer su pod velikim stresom. Nismo želeli da pravimo buku, pa smo im puštali Betoven a i Vivaldija, kao i Sinatru“, kaže Parik.
     
    Ranije studije pokazale su da klasična muzika ima odličan efekat na pacijente, naročito dela Baha, Mocarta i italijanskih kompozitora.
     
    Većina istraživanja proučavala je efekte muzike koja se čuje u čekaonicama, ali niko nije istraživao kako deluje na pacijente koji su pod velikim stresom.
     
    U studiji se navodi da anksioznost pre operacije ima efekat i na telo, jer podstiče protivzapaljensku reakciju koja može produžiti vreme oporavka.
     
    Veruje se da muzika pomaže i osobama obolelim od demencije, kao i onima koji imaju probleme s disanjem.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE