Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljute paprike čuvaju srce

    Kada zagrizete papričicu, ustima vam se razliva mešavina hemikalija koja se zove – kapsaicin.
     
    Istraživači su otkrili da sastojci suve mlevene paprike, ali i svežih ljutih i slatkih sorti, mogu da snize visok krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.
     
    Oni kažu da čili papričice imaju veliki potencijal u zaštiti od srčanih oboljenja koja su uzrok smrti broj jedan u razvijenom svetu.
     
    Studija sprovedena na kineskom Univerzitetu u Hong Kongu fokusirala se na porodicu supstanci poznatih kao kapsaicinoidi, koja se nalazi u papričicama i daje im ljutinu.
     
    Autor studije dr Zen Ju Čen kaže: “Sada imamo mnogo bolji uvid u efekte papričica na gene i druge mehanizme regulisanja nivoa holesterola i zdravlja krvnih sudova. To je među prvim istraživanjima koje nudi takvu informaciju”.
     
    U istraživanju su učestvovale dve grupe hrčaka kojima je davana hrana bogata holesterolom, od kojih je jedna dobijala kao dodatak ishrani razne vrste kapsaicinoida.
     
    Otkriveno je da supstance u začinima snižavaju nivo “lošeg” holesterola, tako što smanjuju mogućnost za njegovo akumuliranje u organizmu.
     
    Takođe, oni blokiraju jedan gen koji izaziva kontrakcije arterija i smanjuje protok krvi do srca i drugih organa, zbog čega se mišići opuštaju i šire dozvoljavajući bolju prokrvljenost.
     
    “Zaključili smo da kapsaicinoidi donose brojne koristi zdravlju krvnih sudova. Ipak, ne preporučujemo ljudima da počnu da koriste čili papričice bez ikakve kontrole. Dobra ishrana je stvar ravnoteže i papričice ne mogu biti zamena za lekove protiv određenih bolesti”, kaže dr Čen.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE